ClassIK Tour az MB Traveltől

Forrás: turizmus.com

 2015. június 15. 14:11

Az idén 100 éves budapesti autóbusz-közlekedés centenáriumi eseményeihez új városnéző szolgáltatásával kíván csatlakozni az MB Travel: különleges hangulatú, menetrend szerinti városnéző nosztalgiajáratot közlekedtet Budapesten heti három alkalommal, naponta többszöri indulással.

A helyfoglalás, a jegyvásárlás kizárólag online, gyorsan és egyszerűen történik, így minden utas biztosan, fix ülőhellyel tervezheti előre a kirándulást.

A ClassIK Tour elnevezés nem üres marketingfogás, a társaság a világon egyedülállónak számító járművét, a tulajdonában álló 1971-es, hathengeres Csepel dízelmotorral szerelt Ikarus 630 kabriót állítja üzembe, amely méltán ikonikus jelképe az egykori, nagy volumenű hazai (mátyásföldi és székesfehérvári) buszgyártásnak.

 

Ilyen tető nélküli, impozáns megjelenésű jármű egykor valóban létezett, a Fővárosi Autóbuszüzem 1961-ben építette az elsőt, majd 1963-ban további két, a normál vonali járműveknél ugyancsak sokkal díszesebb kivitelű - fehér szegélyes gumiabroncsokkal, krómozott tartozékokkal ellátott - kocsit adott át a Budapesti Idegenforgalmi Hivatal részére. A három nyitott Ikarus 1975-ig közlekedett, turisták tízezreit szállították, ám a selejtezés után egyik sem maradt meg. Eredeti, felújítható kocsi híján az MB Travel replika építése mellett döntött: a donorjármű beszerzése, valamint a dokumentációk utáni kutatás hosszú ideig tartó, komoly kihívás volt, de az elkészült Ikarus, amely a múltidézés mellett megfelel a mai üzemeltetési elvárásoknak is, önmagáért beszél.

A ClassIK Tour egy egyórás városnéző körséta, angol és német nyelvű élő idegenvezetéssel az útvonal látnivalóiról, az autóbusz és a budapesti autóbusz közlekedés érdekességeiről.

Útvonal: József nádor tér – Andrássy út – Hősök tere – Andrássy út – Lánchíd – Clark Ádám tér – Lánchíd – József nádor tér.

Menetrend: április 29 – október 02. között minden szerdán, pénteken és vasárnap, indulás a József nádor térről, 10:15 és 12:15 órakor.

Az útvonalon az autóbusz folyamatosan közlekedik, a József nádor téren kívül csak a Clark Ádám téren áll meg, hogy a Siklón utazni szándékozók leszállhassanak.

Info: +36-709-422-644, e-mail: info@classiktour.hu