Velence példájára belépődíjat vezetnének be a Comói-tónál is

Forrás: turizmus.com

 2024. április 30. 09:47

Követné Velence példáját a Comói-tó, a népszerű olasz úti cél belépődíj bevezetésével fékezné meg a túlturizmust.

A zöld alpesi lejtőkkel keretezett, türkizkék vizű Comói-tó évente akár 1,4 millió nyaralót is vonz partjaira. A nagy turistatömeg azonban egyre több problémát okoz a helyiek számára.

A környékbeli önkormányzatok szerint a koronavírus-járvány óta már nincs elég hely minden turistának, különösen vasárnaponként. Ezenkívül a végtelen forgalmi dugók, a kompok előtt kígyózó sorok és a kirándulókkal dugig telt éttermek a luxuslétesítményekben nyaraló, előkelőbb vendégkört is elriaszthatják – érvelnek.

Kitették a megtelt táblát a népszerű olasz üdülőhelyen

Fotó: 123rf.com

Luca Leoni, a helyi Federalberghi Como turisztikai szövetség elnöke korábban azt nyilatkozta: ha belegondolnak, mennyit fizet egy vendég egy éjszakáért a tó mellett, nem engedhetik meg maguknak, hogy az illető másnap ne tudjon motorcsónakot bérelni vagy beülni egy étterembe. Ez az „előkelő” turista később biztos nem térne vissza hozzájuk. Ráadásul a kirándulók sokkal kevesebb pénzt költenek a régióban, mint a szállodavendégek.

Ezért Como város polgármestere, Alessandro Rapinese azt fontolgatja, hogy Velence példájára belépődíjat fizettetnének a kirándulókkal. A díj a látogatók száma és a hét napja szerint változna.

Részleteket, például a belépődíj várható összegéről vagy a bevezetés időpontjáról nem árult el a polgármester. Azonban utalt arra, hogy a szabályozás nemsokára életbe léphet – írja a heute.at.