Minden tizedik magyar utazik külföldre céges ügyben

Forrás: MTI

 2016. március 21. 15:53

A magyarok több mint 40 százaléka szeretne olyan állást, amely külföldi üzleti utazással jár, de csak minden tizedik tölt be ilyen pozíciót, ezzel a vizsgált 34 ország közül Magyarország az utolsó helyen áll a Randstad Workmonitor nemzetközi felmérése szerint.

Szlovákiában, Ausztriában és Csehországban is minden ötödik munkavállaló szokott külföldi üzleti útra menni, a fiatalabb korosztályban pedig ennél is magasabb ez az arány. Magyarországon dolgozó 34 év alattiak körében viszont csak a munkavállalók 18 százalékának van lehetősége nemzetközi tapasztalatot gyűjteni.

 

A határon átnyúló lehetőségek hiánya lehet az egyik oka annak, hogy a magyar munkavállalók közül ötből hárman egy jó állás reményében országot is váltanának - közölte a munkaerő-piaci szolgáltató cég.

A nemzetközi lehetőségek főként a fiatal magyar munkavállalókat, elsősorban a férfiakat vonzzák. A Randstad Workmonitor legfrissebb adatai szerint a 34 év alatti férfiak 79 százaléka a megfelelő állásért külföldre is áttelepülne, 68 százalékuk pedig itthon is szívesen dolgozna olyan pozícióban, amely utazással jár.

A nők és az idősebbek is többnyire úgy vélik, hogy az országhatáron túli üzleti utak növelik a munkájuk értékét, de a fiatal férfiakhoz képest jobban tartanak attól, hogy az a magánéletüket negatív irányba befolyásolnák.

A közlemény szerint a külföldi munkavállalók beáramlása is jellemzővé vált Magyarországon. A fiatalok szívesen dolgoznának együtt más kultúrájú és származású kollégákkal, az idősebb generációk viszont kevésbé elfogadóak, a 35 év felettieknek csak 43 százaléka szeretne vegyes közösség tagja lenni.

A Randstad Workmonitor egy 34 országra kiterjedő felmérés, a negyedévente végzett kutatás egy-egy speciális témakör mellett a globális és helyi munkaerő-piaci trendeket is monitorozza. A 2016 első negyedévére vonatkozó statisztikák alapjául szolgáló adatokat 2016. január 13. és 29. között vették fel. A felmérés során Magyarországon több mint 400, legalább heti 24 órában fizetett alkalmazottként dolgozó, 18-65 éves munkavállaló válaszolt a kérdésekre.