Csaknem harmadával több magyar utazott tavaly Horvátországba

Forrás: MTI

 2023. január 04. 18:05

A megelőző évhez képest csaknem harmadával több magyar utazott 2022-ben Horvátországba, az adatok megközelítik a 2019-es rekordévben regisztrált számokat.

2022-ben 602 ezer magyar turista összesen 3 millió vendégéjszakát töltött el Horvátországban, ami 2021-hez képest 31 százalékkal több vendéget és 21 százalékkal több vendégéjszakát jelent. Az adatok mind a vendégek, mind a vendégéjszakák számát illetően megközelítik a 2019-es rekordév számait, azoktól csak 7-7 százalékkal maradnak el – tájékoztatta az MTI-t Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének igazgatója.

A magyarok továbbra is a Kvarner-öböl régióját kedvelik a legjobban, itt 850 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Az Isztriai-félszigeten 605 ezer, Split-Dalmát megyében pedig 538 ezer magyar vendégéjszakát regisztráltak, a települések közül Crikvenicán 167 ezret, Viren 166 ezret, Rovinjban pedig 106 ezret.

A korábbi évekhez hasonlóan a magyar vendégek a legtöbb vendégéjszakát – azok több mint 50 százalékát – magánszálláson töltötték el.

A Kvarner-öböl északi részén található Lovran

Fotó: 123rf.com

Horvátország schengeni övezethez történt csatlakozása kapcsán Ivana Herceg arra hívta fel a figyelmet, hogy január 1-jén Horvátországnak Szlovéniával, Magyarországgal és Olaszországgal közös összes szárazföldi és tengeri határátkelőhelyén megszűnt az ellenőrzés. A horvát nemzetközi repülőterek három hónapos átmeneti időszak alatt állnak át a határellenőrzés átalakítására a beléptetéskor, így március 26. után már nem lesz szükség útlevél- vagy határellenőrzésre a Horvátországba schengeni államokból érkező repülőgépes utasoknál sem.