Csaknem teljesen leállt a nemzetközi vasúti személyforgalom

Forrás: turizmus.com

 2020. március 18. 09:16

Az Európában kialakult járványügyi és veszélyhelyzet miatt néhány határállomás kivételével szinte teljesen leállt a nemzetközi vasúti személyszállítás Magyarországon.

A nemzetközi járatokat az itthoni szakaszokon pótolja a vasúttársaság, a határállomások és a belföldi végállomások között közlekednek a vonatok. A belföldi vonatforgalomban a MÁV hálózatán nincsenek menetrendi korlátozások a járványügyi helyzet miatt, a Gyermekvasúton azonban szünetel a közlekedés – áll a vasúttársaság közleményében.

Ausztriával a vasúti összeköttetést a MÁV hálózatán Hegyeshalomnál még fenntartják. Az osztrák vasútvállalat, az ÖBB tegnap a GYSEV hálózatán Szentgotthárd és az ausztriai Fehring, illetve Jennersdorf között függesztette fel a közlekedést.Ausztrián át Németország és Magyarország között is üzemel a vasúti személyszállítás, a railjetek és a többi nemzetközi járat közlekedik (a Budapest–Hamburg viszonylatú Hungária EC és a Budapest–Berlin viszonylatú Metropol EuroNight kivételével), de a határellenőrzések miatt 20-40 perccel megnőhet a menetidő.

Térképen a változások

Fotó: MÁV-Start

Szerbia irányába, irányából a Kelebiai határállomásnál még fenntartják az összeköttetést. A szomszédos országok közül Szlovákia március 13-a, Románia a lőkösházi és a biharkeresztesi határállomások kivételével 14-e óta, Szlovénia 16-a óta nem fogad és nem indít nemzetközi vonatokat.

A horvát, ukrán határon és Románia felé is felfüggesztették a forgalmat. Romániából Magyarországra a vasúti eljutás ma még Biharkeresztesen keresztül biztosított. A Magyarországról kilépő vonatok 17-én közlekedtek, a Romániából Magyarországra belépő vonatok pedig átmenetileg 18-án közlekednek utoljára.

A MÁV-START egyéb külföldi célországai közül Csehország, Lengyelország, Svájc és Magyarország között ideiglenesen nem közlekednek a nemzetközi vonatok.

Külföldről nem magyar állampolgárok, illetve állandó magyar lakóhellyel nem rendelkező utasok személyforgalomban Magyarország területére nem léphetnek be. Kiutazás esetén a szomszédos ország belépési engedélye a mérvadó.A jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel, a külföldi vasúttársaságok által meghozott vagy kilátásba helyezett intézkedések miatt a MÁV-START kezelési költség nélkül visszatéríti az április 11-ig érvényes nemzetközi jegyek árát célországtól függetlenül.

A személyes érintkezések csökkentésére a vasúttársaság arra kéri utasait, hogy jegy- és bérletvásárlás esetén részesítsék előnyben a MÁV applikáció használatát és az e-vonatjegy váltását.