Családbarát szálláshely? Itt a Kids Oasis védjegy!

Szerző: Németh Andrea

 2014. március 02. 19:59

Nemzetközi minták alapján, a magyar sajátosságok figyelembevételével új védjegyrendszer indul idehaza útjára: a Kids Oasis a családbarát szálláshelyeket minősítené, és ígér nekik célzott marketingeszközök segítségével több vendéget.

Tartalmat a fogalomhoz

A Kidsoasis védjegy létrehozását kiterjedt kutatások előzték meg. Bár a hazai szállodák kínálata egyre színvonalasabb, a legtöbb ház a wellnessre koncentrál, miközben a piacról hiányoznak egy fontos célcsoport, a gyermekes családok pihenésére fókuszáló, egyedi kialakítású és célirányos szolgáltatásokat nyújtó házak. Igaz, hogy rengeteg hotel aposztrofálja magát családbarátként, a fogalom sokszor tartalom nélküli, néhol még a minimum követelményeknek sem felelnek meg, vagy kimerül abban, hogy a szállodának van játszószobája, gyermekmedencéje, igényelhető kiságy, esetleg etetőszék az étteremben. Éppen emiatt a családbarát kifejezés egyre elhasználtabbá vált az elmúlt években. Ez pedig azért is veszélyes, mert a csalódott fogyasztók és a nem megfelelő kínálatot nyújtó szolgáltatók hosszú távon a szolgáltatás típusát is leértékelik. Egyebek mellett ezt a negatív folyamatot is megfordíthatja az általunk kidolgozott védjegy használata – összegezte indíttatásukat Gyetvainé Zováth Anikó, a Kidsoasis Kft. ügyvezetője és Puczkó László, a program szakmai igazgatója.


A rendszerhez csatlakozó szolgáltatók vállalják elkötelezettségüket a gyermekközpontú szolgáltatások mellett, és hajlandóak szálláshelyüket egy meghatározott kritériumrendszernek alávetni, egyedi arculatuké és önállóságuk megőrzése mellett. A védjeggyel a szolgáltatók minőségi fejlesztésekre, magas színvonalú szolgáltatásnyújtásra és értékesítésre, családorientált szemléletre történő ösztönzése is cél volt, illetve célzott marketingeszközökkel a szolgáltatók ismertebbé tételét, foglalásaik növelését, vendégeik számának növelését is segíti.

 

Többlépcsős minősítés, három szint
A védjegyet bármely kereskedelmi szálláshely és falusi szálláshely megkaphatja, megszerzéséhez egy többlépcsős minősítésen kell átesnie a jelentkező háznak. A folyamat több fázisból áll, mely a felkészítéssel (működtetési és termékfejlesztési tanácsadás) indul, majd a kritériumrendszernek való megfelelés vizsgálatával és magával a minősítéssel folytatódik. Mindezt tapasztalt, a családi utazások terén felkészült szakemberek végzik, akik a következő fő szempontokat vizsgálják: a szálláshely kialakítása, környezettudatossága, arculata; a gyerekek biztonsága; a családi szobák és azon belül a fürdőszobák kialakítása és felszereltsége; ellátás és az étterem felszereltsége; szolgáltatások.
A minősítési rendszernek három szintje van, attól függően, hogy a szálláshely milyen szintű családbarát komfortot, szolgáltatásokat valósított meg és működtet, ennek megfelelően szerezhet jogosultságok a 3, 4 illetve 5 csillagos szélforgós védjegy használatára.

 

Piaci előnyök
A tanúsító védjegy birtokosát további munkájában egy szakmai csapat segíti. Információkat kap a trendekről és szaktanácsadást a családbarát fejlesztési lehetőségekről, bekapcsolódhat keresztértékesítési programokba, nem utolsósorban pedig széles körű marketingtámogatásban részesül a piacon markáns profillal megjelenő rendszer által. A védjeggyel rendelkezők egységes, naponta frissülő közös honlapján elérhetők a szálláshelyek szolgáltatásai, családi csomag- és last minute ajánlatai online foglalási lehetőséggel. Ugyanígy sajtómegjelenéseket, vásári jelenlétet, képzéseket is kínálnak a tagok számára,
Az első, csatlakozni kívánó szálláshelyek felkészítése már zajlik, a www.kidsoasis.hu weboldal pedig az Utazás kiállításon debütál teljes tartalommal.
N. A.