Családi síkupa a nosztalgia jegyében a Magas-Tátrában

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 20. 18:56

Többéves kihagyás után újraélesztik a Hórukk amatőr síkupát, amellyel most elsősorban a családokat szeretnék megszólítani. A helyszín új lesz, a Magas-Tátra, de a régi, fergeteges hangulat nem változik – ígérik a szervezők.

Az első Hórukk amatőr síbajnokságot 1995-ben eredetileg magyar főiskolásoknak indították az ausztriai Tauplitzban, ahol összejöhettek egy nagy téli bulira, nem mellesleg pedig síelni is megtanulhatott az, aki akart. Tizennégy alkalmat ért meg a rendezvény, évi 100-200 résztvevővel, s olyan népszerű előadókat és közéleti személyeket is megihletett a hely szelleme, mint Szulák Andrea, St. Martin, vagy Béres Alexandra, de itt tanult meg síelni például Csollány Szilveszter olimpiai bajnok is – emlékezett vissza Klausmann Viktor versenyigazgató a kezdetekre. A válság és az elfogyó szponzorok hiánya miatt aztán kimaradt pár év, de most szeretnék újjáéleszteni a Hórukkot, mégpedig – mint az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott – a nosztalgia jegyében a családokat megcélozva, és új helyszínen, a Magas-Tátrában.

Várják a kezdőket és újrakezdőket, azokat, aki gyerekkorukban a csehszlovák Tátrában ismerkedtek meg a síléccel, és nem utolsósorban a hajdani főiskolásokat, akik valószínűleg mostanra már a gyerekeiket tanítgatják hóekézni.

A Szlovák Idegenforgalmi Hivatal által is támogatott XV. Hórukk síkupát január 19–22. között rendezik meg, amire 4 nap/3 éjszakás félpanziós csomagajánlatot dolgoztak ki az érdeklődők számára, "2017-ben 217 euróért" – hangsúlyozták. A rendezvény exkluzív szállodája a teljes átalakítást követően idén tavasszal újranyitott, négycsillagos Horizont Resort Hotel lesz Stará Lesná (Felsőerdőfalva) településen, Tátralomnictól mintegy 15 km-re; a szálloda és a pályák között síbusz közlekedik. A csomag magában foglal még 2 napos síbérletet, igény esetén síoktatást, amiről az amatőr sí- és snowboardversenyeket is lebonyolító Magyar Síakadémia csapata gondoskodik, továbbá az Aegon jóvoltából síbiztosítást is. A szervezők a gyereknek magyar nyelvű animációt, a felnőtteknek fergetege esti bulikat ígérnek. Az utazásszervezői feladatokat a Holiday 55 Hungary Kft. végzi, melynek tulajdonos-ügyvezetőjét, Hangya Edinát, más minőségében, a Máltai Idegenforgalmi Hivatal képviselet-vezetőjeként ismerheti a turisztikai szakma.

 

S hogy miért éppen Szlovákia? Ahogy Klausmann Viktor fogalmazott: a Magas-Tátra Budapestről mindössze 2,5-3 óra alatt elérhető, ami gyerekekkel utazva lényeges szempont, a világ legkisebb magashegységként csodálatos környezet kínál a téli sportokhoz, minőségi pályákkal és kedvező árakkal, a január végi időszakban pedig nincs tömeg a síterepeken.