Csehország mihamarabb oltási igazolványt szeretne

Forrás: MTI

 2021. május 07. 08:10

Csehország mihamarabb szeretne megállapodni szomszédaival, hogy a koronavírus ellen beoltottak még az európai uniós oltási igazolvány bevezetése előtt, mihamarabb szabadon utazhassanak.

Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter csütörtökön Prágában osztotta meg az ország oltási igazolvánnyal kapcsolatos terveit, miután tárgyalásokat folytatott Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel egymás oltási igazolásainak kölcsönös elfogadásáról: "Célunk egy összeurópai megoldás, az elképzelések szerint ez július 1-jétől jöhetne létre. Ennek ellenére, szeretnénk mihamarabb tető alá hozni egy megállapodást a szomszédainkkal, hogy legalább azok, akik már be vannak oltva, szabadon utazhassanak."

Schallenberg hozzátette, hogy miközben az európai unió tagországai a közös, uniós szintű zöld útlevél részleteit tárgyalják, "minden ország elkezdte kialakítani a maga oltásigazolási rendszerét. Arról van szó, hogy ezeket a dokumentumokat kölcsönösen elismerjük. Ez azután alapja lehet az összeurópai rendszernek."

A prágai sajtó szerint az Európai Parlamentben is már beindultak az ezirányú tárgyalások, de igen bonyolultak. Az egyes tagállamok véleménye leginkább abban tér el, elismerjék-e azokat az oltóanyagokat, amelyek nem voltak bevizsgálva és engedélyezve az Európai Gyógyszerügynökség által.
A cseh hírügynökség szerint alapvetően az orosz Szputnyik V és a kínai vakcinákról van szó. A külügyminiszterek az erre irányuló kérdésre kitérő választ adtak. "Ezt a szakértőknek kell eldönteniük" - jegyezte meg a cseh diplomácia irányítója.

vakcina_utlevel

Sokan már elkezdték saját igazolási rendszereiket kifejleszteni, ezeket szeretnék kölcsönösen elismerni

Fotó: 123rf.com

 

Kulhánek és Schallenberg a találkozón a kétoldalú témák mellett megvitatta az úgynevezett Slavkovi hármas együttműködés további lehetőségeit is. Az Ausztria, Csehország és Szlovákia által létrehozott Slavkovi hármas csoport elnöki tisztségét július elsejétől Csehország fogja betölteni.