Megnyíltak a csehországi várak és kastélyok az új turistaszezonra

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. március 29. 15:12

Megnyitották kapuikat pénteken a nagyközönség előtt a csehországi kastélyok és várok, amelyek a téli turistaidényben zárva tartottak.

Az állami műemlékeket kezelő Nemzeti Műemlékvédelmi Hivatal (NPÚ)  felügyelete alatt száznál több állami tulajdonban lévő vár és kastély működik. Ezek többsége a téli időszakban – november elejétől március végéig – zárva tart. A hivatal évi költségvetése az utóbbi időszakban átlagban mintegy másfél milliárd koronát tett ki.Miután a tavalyihoz képest az idén 30 millió koronával alacsonyabb az állami támogatás, a kastélyok és várak több mint kétharmadában 10-15 százalékkal emelkedtek a belépődíjak – közölte az NPÚ. A bevételek mintegy 40-50 százalékát a hivatal a műemlékek karbantartására és felújítására használja fel.

A cseh kastélyokat és várakat tavaly 4,2 millió látogató kereste fel

Fotó: 123rf.com

A koronavírus-járvány előtt a cseh kastélyokat és várakat évi átlagban több mint ötmillió látogató kereste fel. A járvány alatti korlátozások után tavaly 4,2 millió volt a látogatók száma, félmillióval több, mint 2022-ben.

A leglátogatottabb műemlék a Prágai Vár, a Hradzsin, amelyre tavaly is több mint kétmillióan voltak kíváncsiak.A kastélyok és várak kezelői az idén is számos programot, rendezvényt tartanak, hogy magukhoz csalogassák a turistákat. Nagyon népszerűek például az éjszakai látogatások, illetve a színes családi rendezvények.

Több kastély és vár az idén közös tematikus programot is szervezett, amelynek keretében bemutatják, hogyan éltek a Habsburg-család tagjai csehországi birtokaikon.