Csehországban is növekszik a vasút népszerűsége

Forrás: MTI

 2020. január 30. 12:44

Több mint 182 millió utast szállítottak 2019-ben a Cseh Vasutak (Ceské dráhy), ami 3 millióval több az egy évvel korábbinál. A RegioJet és a Leo Express is növekedésről számolt be.

„A számok azt mutatják, hogy az emberek kezdenek visszatérni a vasúthoz, és hosszabb távokra utaznak” – mondta Václav Nebesky, a Cseh Vasutak vezérigazgatója Prágában. A tendencia 2019 első félévében érzékelhető volt, amikor éves összehasonlításban 2,5 százalék volt a bővülés.

Az állami részvénytársaság mellett az utasok számának növekedéséről számolt be a két nagy kereskedelmi utasszállító, a RegioJet és a Leo Express társaság is. A RegioJet szerelvényei tavaly 6,5 millió utast szállítottak, 600 ezerrel többet, mint 2018-ban. A Leo Express utasainak száma egyharmaddal, 2,4 millióra növekedett.

A csehek egyre inkább hajlandóak nagyobb távolságokra is utazni a munkáért

Fotó: 123rf.com

Szakértői elemzések szerint az utasok számának növeléséhez a diákok és a nyugdíjasok állami támogatása mellett (a menetjegyek 75 százalékát az állam fizeti), a vasúti szerelvények korszerűsítése, a szolgáltatások javítása is hozzájárult, valamint az, hogy a csehek egyre inkább hajlandóak nagyobb távolságokra is utazni a munkáért, ha az utazás megfelelő színvonalú.

Kapcsolódó cikkek