Csekély költségnövekedést jelent a turistáknak a horvát autópályadíjak emelése

 2012. május 28. 14:00

Személyenként alig néhány száz forint többletköltséggel jár a magyar turistáknak, hogy Horvátországban júniustól emelkednek az autópályadíjak, az előzetes foglalásokat nem is vetette vissza ez a döntés - közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletvezetője pénteken az MTI-vel.

Marin Skenderovic elmondta: a horvát gazdaság helyzete miatt szükség volt a díjemelésre, nyolc éve nem is változtak a horvát útdíjak. A június 1-jétől érvényes 15 százalékos emelés azonban a turisták számára nem jelent komoly költségnövekedést.
A jelenlegi árfolyammal számolva személyenként - ha négyen utaznak egy autóban - Letenye és Fiume (Rijeka) között oda-vissza utazva 280 forinttal kerül többe az autópálya-használat. Záráig (Zadar) a két irányba összesen 410 forinttal, Splitig és vissza 570 forinttal, Dubrovnik irányába pedig 670 forinttal kerül többe fejenként az útdíj.
Az idegenforgalmi szakember azt is hozzátette, hogy a horvát kormány döntése alapján júniustól mindössze egy kunára csökken az elektronikus útdíj-leolvasó - horvát rövidítéssel ENC - készülék ára. Ezt 500 kunával feltöltve korlátlan ideig használhatják az autósok kedvezményesen a régi árakon, és akár más autóba is áthelyezhető a készülék.
Marin Skenderovic kitért arra is, hogy a magyarországi utazási irodák megkérdezésén alapuló felmérésük szerint idén várhatóan a tavalyinak megfelelő létszámú magyar, vagyis nagyjából 330 ezer turista utazik Horvátországba. Az év első négy - bár még kevésbé forgalmas - hónapjában tavalyhoz képest már 10 százalékkal több magyar volt, de az előzetes foglalások is azt mutatják, hogy nem csökken az érdeklődés Horvátország iránt.