Cselekvési terv Pompeji megmentésére

 2014. július 29. 12:01

Johannes Hahn regionális politikáért felelős európai biztos cselekvési tervet írt alá Olaszországgal az európai kulturális örökség egyik gyöngyszemének megőrzésére.

A terv az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) 78 millió euró értékű beruházásával támogatott projekt lezárásához határoz meg konkrét intézkedéseket és célokat.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni Pompeji és a megőrzését szolgáló uniós támogatású nagyprojekt fontosságát. Sürgősen fel kell gyorsítani és fokozni erőfeszítéseinket. A terület rendkívüli jelentőséggel bír nem csupán Campania régió és helyi gazdasága, hanem Olaszország és a világ szempontjából is, hiszen Európa kulturális örökségének egyik gyöngyszeme – emelte ki a biztos.

A nagyprojektet 2012 márciusában hagyta jóvá az Európai Bizottság. Eddig három projekt fejeződött be, köztük a Casa del Criptoportico és a Casa delle Pareti Rosse. Tizenkét másik még folyamatban van (többek között a Casa di Sirico, a Casa del Marinaio, a Casa dei Dioscuri, és a Casa di Octavianus Quartio). Kilenc további munka pedig hamarosan indul.

A páratlan műkincs megvédésére 105 millió euró áll rendelkezésre, uniós és nemzeti forrásból. Ennek során a legfejlettebb és legkorszerűbb technológiai megoldásokat alkalmazzák az UNESCO által védettnek nyilvánított világhírű terület romjainak megőrzése érdekében. A romok ugyanis az elmúlt években súlyos károkat szenvedtek.

A beruházás keretében cél a régészeti lelőhely struktúráinak megszilárdítása; a víz- és szennyvízcsatorna-rendszer kiépítése az ókori épületek fölé benyúló fel nem tárt, állami tulajdonú területen; a helyszín megszilárdítására, helyreállítására, megőrzésére és állapotának javítására irányuló munkálatok. Számottevő intézkedésekre került sor annak érdekében is, hogy a projektet – mindenekelőtt a közbeszerzés területén – megvédjék a szervezett bűnözés befolyásától.