Csernobil már hivatalosan is turisztikai látnivaló

Forrás: turizmus.com

 2019. július 29. 17:15

Egyre növekvő népszerűségének köszönhetően a súlyos atomkatasztrófa helyszínét hivatalos turisztikai látnivalóvá nyilvánította Volodimir Zelenszkij, Ukrajna új, előadóművészből lett elnöke.

Korábban történt

Csernobil eddig negatív fényben tüntette fel Ukrajnát – nyilatkozta a politikus. –Itt az ideje, hogy ez megváltozzon. Csernobil egyedülálló hely a bolygón, ahol a természet újjászületett az ember okozta katasztrófa után. Meg kell mutatnunk a világnak: a tudósoknak, ökológusoknak, történészeknek és a turistáknak is" – tette hozzá az új elnök az AIRportal cikke szerint.

Az HBO minisorozatának köszönhetően csak úgy özönlenek a kalandvágyó utazók Csernobilbe. A Kijevtől csupán kétórás autóútra lévő helyszínre egyre több utazási iroda szervez egy- vagy többnapos túrákat. A kirándulásokon – amelyek ára 80 dollártól kezdődik – angol nyelven beszélő idegenvezető mutatja be a katasztrófa helyszínét, annak történetét, elhagyatott lakásokon, boltokon, kórházakon végigvezetve az érdeklődőket.

Elhagyatott lakásokon, boltokon, kórházakon vezetik végig a katasztrófaturistákat Csernobilban

Fotó: Pixabay

A túraszervezők honlapján az olvasható, hogy az egynapos túra során körülbelül annyi sugárzás éri az embert, mint ha egyórás repülőutat tett volna, és ez az érték 1600-szor alacsonyabb a teljes testre kiterjedő CT-vizsgálathoz képest.

A sugárzás mértékéről meg is bizonyosodhatnak a látogatók, ugyanis 10 dollárért sugárzásmérő is kölcsönözhető.