Idén is indulnak zarándokvonatok a csíksomlyói búcsúba

Forrás: MTI

 2024. február 01. 14:46

Idén is elindul a Boldogasszony és a Misszió zarándokvonat a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-Start közös szervezésében a csíksomlyói pünkösdi búcsúba.

A szervezők csütörtöki sajtótájékoztatóján Mosóczi László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója elmondta: a vasúttársaság és az utazási iroda 2011 óta tartó együttműködése alatt harminc vonattal 23 ezer zarándokot utaztattak. A csíksomlyói búcsúba 11. alkalommal szerveznek közösen vonatos zarándoklatot.

Megjegyezte: a MÁV folyamatosan fejleszti a menetrend szerint Erdélybe közlekedő vonatok szolgáltatásait is.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke arról beszélt: a szövetség és az utazási iroda hat éve kialakított kapcsolatának köszönhetően évről évre utazhatnak a zarándokvonaton fiatalok, és mára a Rákóczi Szövetség egyik legnépszerűbb ifjúsági programjává vált a vonatos zarándoklat.

Az idei zarándoklaton négy vonatkocsi telik majd meg középiskolásokkal, akik Magyarországról, illetve a Kárpát-medencéből érkeznek. Emellett a Magyar Diaszpóra Tanácsnak és a kormánynak köszönhetően a világ különböző pontjain élő magyar diaszpórából – Új-Zélandról, Buenos Airesből, Kanadából és számos nyugat-európai országból – érkező fiatalok is részt vehetnek a zarándoklaton.

Idén is indulnak zarándokvonatok a csíksomlyói búcsúba

Fotó: Facebook/Csíksomlyó/Mózes Bernadett

Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója ismertette: a csíksomlyói zarándokvonatok mellett idén is indul a Fekete Madonna zarándokvonat Lengyelországba júniusban.

Zarándoklataik közül kiemelte továbbá a Ferenc pápa budapesti apostoli útjának évfordulójára a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által meghirdetett római zarándoklatot, amelyen az utazási iroda szervezésében autóbusszal és repülővel, valamint Bátor Botond pálos szerzetes vezetésével motorral is részt tudnak venni a zarándokok.

A zarándoklatok teljes programja megtalálható a missziotours.hu oldalon.