Csisztafürdő is bekapcsolódik a Balatoni Bringakörbe

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 08. 15:43

Megkezdődött Fonyód és Csisztapuszta között a 10 kilométer hosszú kerékpárút első szakaszának építése. A teljes hosszában több milliárd forintos beruházással járó bringaúton így az M7-es felől érkezők is gyorsabban elérhetik a kiváló gyógyvízű Csisztafürdőt.

„A Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 100 százalékos támogatásával kezdődhet meg a Fonyód-Csisztapuszta kerékpárút első szakaszának építése, ami azt jelenti, hogy hamarosan az eddigi csaknem húsz kilométeres kerülő nélkül juthatnak el a bringások az M7-esről a retró hangulatú, csisztai gyógyfürdőbe" - áll Fonyód város honlapján.

A közleményben azt írják, a fejlesztés célja elsősorban a mobilitás elősegítése a települések között, és mivel Fonyód jelentős foglalkoztatási kapacitást biztosít a térségben, Buzsák és a hozzá tartozó csisztapusztai fürdő is megfelelő fogadóterület lehet. A bicikliút Fonyódon belül csatlakozik a Balatoni Bringakörúthoz, így a körút mentén található településekhez is közvetlen összeköttetést jelent és a szezonban a várhatóan jelentős mértékű kerékpáros turisztikai igényeket is kielégíti majd.

A beruházás első ütemeként Fonyód és az M7-es közötti 2,8 kilométeres szakasz újul meg, de a másik két szakaszhoz is megvan már az építési engedély és zajlanak a közbeszerzések is. Értesülésünk szerint a TOP-forrásból megvalósuló útfejlesztés első szakaszának kivitelezője a Swietelsky Magyarország Kft.

csisztafurdo

A fürdő erősen szénsavas vize reumatikus, mozgásszervi panaszok enyhítésére, továbbá rövidebb vagy hosszabb idejű rehabilitációs kezelésre is alkalmas

Fotó: Csisztafürdő/Facebook

Más somogyi fürdők mellett, a buzsáki önkormányzat létesítményeként jegyzett Csisztafürdő története is érdekes: A Magyar-Amerikai Olajipari Részvénytársaság (MAORT) olajat keresett az észak-somogyi falu melletti pusztán 1956-ban, ám miután a fúrógép elérte a 600 métert, nyersolaj helyett hirtelen 42 Celsius-fokos termálvíz tört felszínre. Két év múlva Buzsák tanácsa fürdőt építtetett ezen a helyen, amely később a gyógyfürdő címet is elnyerte.

A fürdő erősen szénsavas vize reumatikus, mozgásszervi panaszok enyhítésére, továbbá rövidebb vagy hosszabb idejű rehabilitációs kezelésre is alkalmas. „A két nyitott és két fedett, illetve a szezonban gyermekmedencével is működő fürdőt évente 40-50 ezren keresik fel. Többségében közép- és időskorú hazai, illetve német és osztrák vendégek fordulnak meg itt, kihasználva az egyre komfortosabb kempinges szálláslehetőséget, sokszor egy-egy hétnél hosszabb időt is eltöltenek Csisztán. Miután a bringaút is elkészül, remélhetően a fiatalabb kerékpáros turisták is útba ejtik majd a hangulatos, zöld környezetben álló fürdőt - mondta lapunkat Kara Barbara, a létesítmény vezetője.