"Csodálatos magyar tájak, fantasztikus szurkolók" – a nemzetközi sajtó a Giro Nagy Rajtjáról

Szerző: Kádár Kristóf

Forrás: turizmus.com

 2022. május 10. 17:23

Szakértők szerint több mint 800 millió ember követte a képernyők előtt a 105. Giro d’Italia Nagy Rajtját, amely három nap alatt Budapestről indulva többek között Székesfehérvárt, Esztergomot, Visegrádot és Kaposvárt is érintve végül Balatonfüreden zárult.

Minden várakozást felülmúló hangulat, csodálatos tájak és látványos attrakciók fogadták a 105. Giro d’Italia mezőnyét Magyarországon. Az utak mellett több százezer ember szurkolt a három magyar bringással, Fetter Erikkel, Peák Barnabással és Valter Attilával felálló mezőnynek. A szakaszokat a sportág ikonjai nyerték, a befutók után pezsgőt bonthatott Mathieu Van Der Poel, Simon Yates és Mark Cavendish, a nemzetközi sportsajtó pedig elámult a magyar Girótól.

A hazai és a külföldi versenyzők nyilatkozatai is azt tükrözik, hogy nem számítottak ekkora élményre. A külföldi sajtó szinte kivétel nélkül a magyar szurkolókat és a lenyűgöző természeti, kulturális és épített örökséget dicséri, sokan azt írják, biztosan vissza szeretnének térni még Magyarországra, ha másként nem, turistaként mindenképpen.

A budai Várba is felkerekeztek a Giro versenyzői

Fotó: Vanik Zoltán

Talán kijelenthető, hogy a visszhangok igazolják a turisztikai kormányzat előzetes várakozásait és a világ második legnagyobb grand tourjának három nyitó szakasza valóban óriásit lendített a turisztikai országmárka építésén.

Az amerikai Joe Dombrowski, aki jelenleg az Astana Qazaqstan versenyzője, a cyclingnews.com-nak azt nyilatkozta: „Budapest rajta van a listámon, ide vissza szeretnék térni legalább egy hosszú hétvége erejéig.”

„Csodálatos látni azt a hatalmas és izgatottsággal teli szurkolást, amelyet a magyar szurkolók mutatnak” – ezt már a Eurosport külföldi kommentátorai mondták a budapesti időfutamot követően. '

A sportág legnagyobb tehetségének tartott, és az első szakaszt megnyerő Van Der Poel ugyancsak a Eurosportnak a záró etapot követően azt mondta: „200 kilométernyi szeretetet kaptunk a magyaroktól a Kaposvár–Balatonfüred szakaszon.”

A balatoni táj szépségeit is láthatták a versenyt követő nézők világszerte

Fotó: Vanik Zoltán

A legnagyobb olasz sportlap, a La Gazetta dello Sport köszönetét fejezte ki Magyarországnak, amiért minden kistelepülés, minden város és minden táj lélegzetelállító performansszal készült a peloton érkezésére, valamint külön kiemelték a teljes világsajtót bejáró magyar huszárok vonulását a mezőny mellett, amelyről a The Guardian is közölt cikket.

A teljes világsajtót bejáró magyar huszárok vonulását a mezőny mellett

Fotó: Karancsi Rudolf

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke, David Lappartient is Magyarországra látogatott a Giro kapcsán. Újságírói kérdésre elmondta, hogy a Magyar Kerékpáros Szövetség tudatosan építkezik, jó úton jár és egyre jobb eredményeket érnek el a versenyzői. Meglátása szerint nem elképzelhetetlen, hogy néhány éven belül akár a Tour de France is hazánkból induljon, akkor pedig újra Magyarországot csodálhatja a világ kerékpárszerető közönsége.

Magyar falusi idill a Giro d’Italia nyitó szakaszán

Fotó: Vanik Zoltán

Egy biztos, a három magyar szakasz után jó reményekkel várhatjuk a bringás turizmus megélénkülését, a turisztikai szolgáltatóknak pedig érdemes felkészülniük az eddiginél jóval nagyobb számú, két keréken érkező vendégek fogadására is.