Csodás Magyarország: Határtalan Fertő-táj

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 03. 13:54

Az aktív nyaralás kedvelőinek igazi paradicsom a Fertő-táj: a tavon lehet kenuzni, vitorlázni, hajókirándulásra vagy madárlesre indulni, biciklivel pedig az apró falvakat, a borpincéket és a vidék pompás kastélyait is felfedezhetjük.

A Fertő ezerarcú, romantikus vidéke Magyarország és Ausztria közös világörökségi helyszíne.

 

Kaland a nádasban

Titokzatos lápvilága és nádrengetege európai hírű madárrezervátum, számtalan védett növény- és állatfaj otthona és pihenőhelye. Megismeréséhez szakszerű segítséget kaphatunk a Fertő–Hanság Nemzeti Park bemutatóhelyein, ahol a kiállítások, tanösvények, a vezetéssel kísért hajnali madárlesek vagy a nádasba vágott zegzugos csatornákat bejáró kenutúrák a szikes vidék rejtőzködő életét is elénk tárják.

Európai hírű madárrezervátumot rejt a lápvilág és a nádas

Fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park / Goda István

A Hanságban Hany Istók, a rejtélyes lápi ember nyomába is eredhet az, akit vonzanak a legendák.

 

Épített kincsek

A Fertő-táj településeinek építészeti emlékeit, a Soproni borvidékhez tartozó szőlőket, borpincéket a tavat megkerülő Eurovelo 13 kerékpárútról is felfedezhetjük.

A fertődi kastély – a magyar Versailles

Fotó:  Sopron Régió Turisztikai Központ

Fertődön mindenképp szánjunk időt a magyar Versailles-ként emlegetett Esterházy-kastélyra, kis kitérővel pedig a környék másik kultúrtörténeti nevezetessége, a nagycenki Széchenyi-kastély is elérhető.

3 HELY, AMIT LÁTNI KELL

1. Hosszú lépcsősor vezet a fertőbozi Gloriett kilátóhoz, de a dombtetőről a Fertő tóra nyíló, páratlan kilátás minden fáradtságot megér.

2. A Magyarországon egyedülálló római kori Mithras-szentély egy kétezer éves titkos vallásról mesél. Fertőrákos felől keskeny gyalogúton, kerékpárral vagy városnéző kisvonattal is megközelíthető.

3. Spirituális sétára hív az élővizekkel, fahidakkal, különleges növényekkel, Kneipp-sétánnyal tarkított hidegségi Papkert.

Fotó: Gloriett kilátó / Sopron Régió Turisztikai Központ

3 kihagyhatatlan élmény

  • A Hansági-főcsatorna parkolójától induló elektromos szolárhajó olyan csendesen jár, hogy a rajta utazók nagy eséllyel a rejtőzködő vízimadarakat és emlősöket is megleshetik.
  • A régi idők komótos utazását élhetjük át a Széchenyi Múzeumvasúton, a pöfögő gőzmozdony vontatta szerelvény Nagycenk és Fertőboz között közlekedik.
  • Csobbanjunk a Hegykői Termálfürdő árnyas strandján, hogy lehűtsük magunkat a nyári melegben.

A környezetbarát szolárhajóról közelről megfigyelhető a vízivilág élete

Fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park / Goda István


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: