Csődbe megy-e a Thai Airways?

Forrás: turizmus.com

 2020. május 19. 13:50

Csődvédelembe menekült a thai nemzeti légitársaság. A korábbi évek során tetemes adósságot halmozott fel, és a koronavírus-járvány miatt pedig teljesen felfüggesztette a repülést.

A thai kormányzat az elmúlt hetekben arra készült, hogy 54 milliárd bahtos kölcsönre vállal állami garanciát (540 milliárd forint!), azonban a közvélemény heves ellenkezéssel fogadta a tervet. Így a tegnapi napon a Thai Airways a csődbírósághoz fordult, a kormányzat ugyanis a csődbíróság felügyelete alatt szeretné átalakítani a cég működését - írja Facebook-oldalán Bangkok Charlie, Thaiföldön élő magyar idegenvezető.

A thai miniszterelnök, valamint a cég fölött felügyeletet gyakorló Anutin Charnvirakul miniszterelnök-helyettes egyaránt hangsúlyozta, nem ment csődbe a cég, hanem a csődbírósággal együtt szeretnék elérni a cég rehabilitációját és az adósságok átrendezését.

A mai, keddi kormányülésen várhatóak döntések a Thai Airways jövőjével kapcsolatban.

A magyar utazókat is érintheti ez a döntés, ugyanis a téli szezonban indította be a cég a Bécs-Bangkok direkt járatot.

A thai nemzeti légitársaság régóta veszteséges, a közvélemény pedig azért is háborodott fel, mert a cég válságához óhatatlanul köze van a politikának, rendszeresen cserélődtek a vezetők az élén, rengeteg ingyenjeggyel utazó polgárról szólnak a hírek.

A Thai Airways 2018-ban 11,6 millárd, 2019-ben pedig 12 milliárd bahtos veszteséget produkált. A thai média szerint a teljes adósság 300 millárd baht körül van, ez 3000 milliárd forint.

A légitársaság egyik Boeing 777-ese a levegőben

Fotó: 123rf.com

Nem lesz egyszerű megoldást találni a helyzetre, a cég flottája ugyanis elég vegyes és kizárólag szélestörzsű gépekből áll. A kisgépeket korábban lepasszolta a regionális repülést végző leányvállalatának a Thai Smile-nak.

Bangkok Charlie véleménye szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy hagynák csődbe menni a Thai Airwayst, ugyanis ez a cég a thai nemzeti büszkeség része. De most kiderül, hogy van-e az a bizonyos pénz...

Kapcsolódó cikkek

Thai Airways-hírek

2018. augusztus 12.