Csődközelben az Adria Airways

Forrás: MTI

 2019. szeptember 30. 09:15

Horvát lapértesülések szerint a Croatia Airlines veheti át a csődközelbe jutott szlovén légitársaság piacát.

A többségében állami tulajdonban lévő Croatia Airlines horvát légitársaság veheti át a csődközelbe jutott Adria Airways szlovén légitársaság piacát – írta a Vecernji List című horvát napilap.

Alen Scuric repülési szakértő a lapnak úgy nyilatkozott: a német 4K Invest befektetési alap, amely 2016 óta az Adria Airways közel száz százalékos tulajdonosa, a Croatia Airlines és a Montenegro Airlines montenegrói légitársaság iránt is érdeklődött. A három légitársaságból egy regionális nagyvállalatot akart létrehozni, amit később eladott volna – hangsúlyozta.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a Croatia Airlines sokkal jobb helyzetben van, mint a szlovén légitársaság. Rendelkezik saját repülőgéppel és technikával, az Adria Airways nem, továbbá több repülőtéri résidővel (slot) és sokkal nagyobb piaccal.
Úgy vélte: amennyiben csődbe jut az Adria Airways, a horvát légitársaság átveheti a teljes piacát, valamint az utasok egy részét is, akik a ljubljanai repülőtér helyett így a zágrábi repülőteret használhatnák.
A lap megkeresésére, tervez-e ilyent a horvát légitársaság, azt a választ kapták, hogy nincs lehetőségük erről dönteni, az a többségi tulajdonos jogköre. A többségi tulajdonos ez esetben a horvát állam.

A horvát kormány pedig éppen a múlt héten hagyta jóvá a Croatia Airlines feltőkésítésének tervét: a légitársaság idén 100 millió kuna (15 millió dollár), jövőre pedig további 150 millió kuna friss tőkét kap.

A kabinet azzal indokolta a döntést, hogy a vállalat stabilizálása nemzetgazdasági érdek, és ezzel meg akarják akadályozni azokat a negatív hatásokat, amelyek érintenék a légitársaságot és a turizmust, és amelyek átgyűrűznének a gazdaság más területeire is. Zágráb stratégiai partnert is keres a cégnek.

Kérdés, meddig repül még...

Fotó: Star Alliance

Az Adria Airways pénzügyi gondjairól régóta cikkezik a szlovén sajtó. A légitársaság 2013-ban került fel a privatizálandó szlovén állami vállalatok listájára, mert pénzügyi nehézségekkel küzdött. Stratégiai partnert azonban többszöri próbálkozás után sem sikerült találni a cég számára.

A 4K Invest 2016-ban vette meg a vállalatot, a felvásárlást követően pedig eladta a légitársaság összes gépét, és jelenleg bérli azokat. Az Adria Airways flottájában 21 repülőgép található, 558 alkalmazottal rendelkezik, és 2018-ban 1,23 millió utast szállított.

Médiajelentések szerint a vállalat 60 millió euró tartozást halmozott fel a beszállítók felé.
A szlovén légitársaság múlt hét kedden és szerdán ideiglenesen felfüggesztette járatait, miután tartozásai miatt két Bombardier CRJ900 típusú repülőgépének bérleti szerződését is felmondták.

A szlovén kormány 2021-ig nem nyújthat pénzügyi mentőövet a vállalatnak, mert a cég 2011-ben már kapott állami támogatást, és az európai uniós előírások szerint az szlovén állam 10 évig nem nyújthat újabb segítséget a cégnek.