Csődöt jelentett a Germania

Forrás: AIRportal.hu

 2019. február 05. 11:41

Február 4-ről 5-re virradó éjjel a Germania Fluggesellschaft mbH leállította üzemelését. Állítólag több, egymástól független és előre nem látható negatív tényező miatt fizetésképtelen lett.

A fizetésképtelenség miatt a Germania valamennyi járatát törölték február 5-én, a berlini nemzetközi repülőtereken 15 járatot, a düsseldorfi repülőtéren 6 járatot – írja az MTI. Az utazási irodáknál, szervezett utak részeként vásárolt jegyek esetében az irodának el kell juttatni az érintetteket a célállomásra, az egyénileg vásárolt jegyek tulajdonosainak viszont a saját költségükre, segítség nélkül kell megoldaniuk helyzetüket. Több német légitársaság, köztük a Lufthansa és a Condor kedvezményes jegyeket kínál a Germania utasainak.

Bár korábban úgy látszott, hogy sikerült befektetőt találnia, és megmenekül a csődtől a Germania, nem ez történt. Karsten Balke, Germania Fluggesellschaft mbH vezérigazgatója közleményében azt írta, hogy sajnos nem sikerült rendezni a cég rövid távú likviditási szükségleteit, így egyetlen megoldás a csődeljárás kezdeményezése volt. Ezek közt említi a cég a jelentős mértékben megnövekedett üzemanyagárakat a nyári időszakban, az euró-dollár számukra kedvezőtlen árfolyam-változását, valamint nagy többletköltséget okoztak a légitársaságnak a flottacsere területén bekövetkezett jelentős csúszások és a meglévő gépek szokatlanul nagy számú karbantartásigénye. A Germania számára „pech, hogy most éppen tél van”, és nem nyári turistaszezon – írta a Die Welt című lap a hírportálján közölt összeállításában.

Január elején még elkerülhetőnek tűnt a csőd

Fotó: Wikimedia Commons

A csőd – egyelőre – nem érinti a svájci és bolgár érdekeltségeket, a Swiss airline Germania Flug AG és a Bulgarian Eagle tovább működik.

Az évente 4 millió utast szállító légitársaság pénzügyi problémáiról már január elején szó volt, azonban január végén még azt jelentették, hogy a cégnek sikerült befektetőt találnia, így megmenekült a csődtől. A Germania svájci és bolgár leányvállalatával együtt összesen 37 géppel (kilenc Boeing 737-700-assal, huszonegy Airbus A319-essel és hét A321-essel) üzemelt, a cégnek 25 darab A320neo típuscsaládba tartozó gépre van megrendelése, amelyekkel a 737-eseket váltották volna le. A légitársaságnál sok magyar pilóta és légiutaskísérő is dolgozott, akik a Malév hét éve bekövetkezett leállása után helyezkedtek el a Germaniánál.

A legutóbbi hasonló németországi esettel, az Air Berlin légitársaság 2017 augusztusában bejelentett fizetésképtelenségének ügyével ellentétben a bajba került Germaniát az állam nem segíti ki hitellel. A kormány akkor azzal indokolta a kölcsönt, hogy az azonnali leállás miatt százezernél is több utazó rekedne távoli üdülőhelyeken. Az Air Berlin az állami pénzből még egészen 2017 októberéig tudta üzemeltetni járatait.