Csődöt jelentett a SkyWork Airlines

Szerző: Veér Jenő

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 19. 09:53

Nem bizonyult sikeresnek az "öszvér" üzemelési modell a svájci légitársaságnál.

Az 1983-ban alapított, svájci többségi tulajdonban levő légitársaság immár évek óta veszteségesen működik. Augusztus 29-én a további veszteséget elkerülendő jelentett csődöt, és még aznap beszüntette működését.

Az egykori pilótaképző tulajdonosai azt gondolták, hogy kialakítanak egy „öszvér” üzemelési módot, így a svájci repülőterekről a nagy nyaralóközpontokba charterjáratokat indítanak, ugyanakkor menetrendszerű járatokat is beállítanak a környékbeli országok kevésbé forgalmas repülőtereire. Repültek Bernből Hamburgba, Münchenbe és Bécsbe is, nagyon olcsón.

Itt még a levegőben

Fotó: wikipedia

A cégvezetés azonban nem számolt azzal az évtizedek óta jól működő rendszerrel, hogy a svájci tour operatorok kizárólag a nagy múltú, kipróbált charter légitársaságokkal működnek együtt,. Így a charter üzemág csak rendkívül nyomott árakon és csak rövid ideig működhetett. Hasonló volt a helyzet a mentrendszerű járatok esetében is. A nagy légitársasági szövetségek egyszerűen kiszorították őket a piacról. Nem segített az a próbálkozás sem, hogy valamelyik nagy légitársasággal, vagy szövetséggel lépjenek partneri kapcsolatba, mert az előnyős feltételek mellett sem volt erre jelentkező és befektetőt sem sikerült találni. A csődveszély már egy ízben komolyan fenyegette a céget, mikor az elmúlt év novemberében a hatóságok felfüggesztették a tevékenységüket, mivel nem tartották megfelelőnek az üzemeléshez a SkyWork pénzügyi tartalékait. Végül az mentette meg őket, hogy újabb tőkebevonással bizonyították, hogy legalább egy évre elegendő anyagi bázissal rendelkeznek.

Miután csődöt jelentettek, a Svájci Légügyi Hatóság számításai szerint több mint 11.000 már helyfoglalással rendelkező utas átkönyveléséről és kártérítéséről kellett gondoskodniuk.