Csődvédelmet kért az airberlin

Forrás: www.airportal.hu/MTI

 2017. augusztus 15. 13:54

Fizetésképtelenné vált az airberlin, ezért csődvédelmet és fizetésképtelenségi eljárást kezdeményez maga ellen. Az Etihad kihátrált a társaság mögül - írta az airportal.hu.

A társaság üzemelése egyelőre nem állt le, és a csődvédelem miatt az átstrukturálás is folytatódhat úgy, hogy a járatok üzemelése nem kerül veszélybe. A Lufthansának wet-lease ügyletben átadott gépek továbbra is a német légitársaságnál maradnak.

A légitársaság közleménye szerint a német állam 150 millió euró áthidaló kölcsönt biztosít az airberlinnek az üzem zavartalansága érdekében. Eközben a tárgyalások tovább folynak a Lufthansával és más piaci szereplőkkel a cég egyes részeinek értékesítéséről.

Az airberlin bejelentette továbbá, hogy igazgatóságából két tag lemondott.


Az airberlin évek óta százmilliós veszteséget termel, és ezen az Etihadtól kapott tőke és tudás sem tudott segíteni. Harminc százalékos tulajdonosa az elmúlt évben főként az airberlin és az Alitalia miatt milliárdos veszteségbe sodródott, és bár hivatalosan nem jelentették be, hogy elengedik a berlini cég kezét is, a mostani csődvédelem ezt támasztja alá.

A 2016-os évben rekord méretű, 780 millió eurós veszteséget hozott össze az airberlin és az idei év első negyedévében is közel 300 millió eurós veszteséget jelentett.

 

A Lufthansa és a német kormány kiáll az airberlin mellett

A Lufthansa a német kormánnyal közösen támogatja a légitársaság átszervezési törekvéseit - írta közleményében a légitársaság.

Ez a lépés biztosítja, hogy az airberlintől az Eurowings és az Austrian Airlines számára személyzettel együtt lízingelt gépek továbbra is változatlan formában üzemeljenek.

A Lufthansa már tárgyalásokat folytat az airberlinnel az airberlin-csoport egyes részeinek átvételéről és megvizsgálja újabb dolgozók foglalkoztatásának lehetőségét. A Lufthansa a tárgyalásokat mielőbb pozitív eredményekkel szándékozik lezárni - tájékoztatták szerkesztőségünket.

Nem az első eset

Ez nem az első eset, hogy a német kormány hitellel segíti ki a vállalatot, amely évek óta veszteséges, és az előző évet 780 millió eurós hiánnyal zárta. A helyzet idén március végén, a nyári menetrendre való átálláskor romlott drasztikusan, azóta rendszeresek voltak a késések és a járatkiesések.

A dpa német hírügynökség vállalati körökből úgy értesült, hogy az Air Berlin csődje már az előző héten körvonalazódott. Az Etihad ugyanis múlt hétfőn nem folyósított egy - még áprilisban megígért - 50 millió eurós kölcsönt, pénteken pedig bejelentette, hogy nem támogatja tovább a német céget.

Alexander Dobrindt szövetségi közlekedési miniszter megerősítette, hogy már több légitársasággal, köztük a Lufthansával is zajlanak a tárgyalások az Air Berlin egyes üzletrészeinek átvételéről, záros határidőn belül pedig a megegyezés is megszülethet.

A miniszter elmondta: a szövetségi kormányt péntek éjjel értesítette az Air Berlin vezetése az Etihad döntéséről. Ezután rögtön egyeztettek az illetékes minisztériumok és a kancelláriahivatal, és úgy döntöttek, hogy a szövetségi közlekedési hatóság folytathatja a légitársaság üzemeltetését, a kormány pedig 150 millió eurós hitellel segíti ki a céget. A kölcsönről már értesítették az Európai Bizottságot, amely várhatóan pár napon belül megadja hozzá az engedélyt.

Az Etihad légitársaság a döntését azzal indokolta, hogy a német légitársaság helyzete gyorsan romlott, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így nem maradt más választása, mint felfüggeszteni a támogatást.

Kapcsolódó cikkek