Csökken a Törökországba látogatók száma

Forrás: MTI

 2016. május 28. 12:40

Törökországba 28,1 százalékkal kevesebb turista érkezett áprilisban az előző év azonos hónapjához hasonlítva, a külföldi turisták száma csaknem a 17 évvel ezelőtti szintre esett vissza - közölte pénteken a török kulturális és idegenforgalmi minisztérium.

A jelentés szerint az idén áprilisban 1,75 millió turista érkezett Törökországba, tavaly még 2,4 millió. Az értékek 9 hónapja folyamatosan csökkennek.

A török idegenforgalom fő hajtóerejét korábban az orosz és a német turisták képezték. Az oroszok száma 79 százalékkal zuhant áprilisban a tavalyi adathoz képest, mindössze 31 ezren érkeztek, a németek száma 35,5 százalékkal esett vissza.

A statisztika alapján 55 százalékkal kevesebb, összesen 3663 magyar választotta úti célként Törökországot az idén áprilisban, míg tavaly ugyanebben a hónapban még 8 százalékos volt a növekedés 2014 azonos időszakához képest.

A törökországi turizmust megviseli az utóbbi időben történt több terrortámadás, csak Isztambulban az idén már két öngyilkos merényletet követtek el. Januárban 12 német turista vesztette életét, amikor egy terrorista felrobbantotta magát a történelmi városnegyed részét képező Sultanahmet téren, márciusban pedig három izraeli és egy iráni állampolgár halt meg egy hasonló akcióban a metropolisz sétálóutcájában, az Istiklal sugárúton.

 

A törökországi turizmus hasonló visszaesést szenvedett el 17 évvel ezelőtt, amikor 1999 februárjában elfogták a Törökországban betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) vezetőjét, Abdullah Öcalant. A PKK akkor arra intette a külföldieket, hogy maradjanak távol az országtól, az esetet követő hónapokban valóban több mint 30 százalékkal esett vissza a turisták száma 1999 tavaszához képest.

A Sözcü című ellenzéki, kemalista török napilapnak nyilatkozó turisztikai szakértők úgy vélik, hogy a baj egy-két hónap múlva még nagyobb lehet. Olyanok sem jönnek majd, akik 20 éven keresztül jártak Törökországba - állapította meg az újság internetes oldalán.