Csökkent a Tarom vesztesége

Forrás: MTI

 2013. augusztus 01. 16:28

Növelte hatékonyságát a román Tarom légitársaság, amely az első fél évben 63 millió lej veszteséget könyvelt el, mintegy felét a tavalyi első fél évben jegyzett 120 millió lejnek (8,1 milliárd forint) - közölte csütörtökön a román állami légi társaság.

A vállalat szerint sikerült növelni az egy utasra jutó bevételt, valamint megtakarításokat sikerült elérni az üzemanyag- és egyéb költségek esetében. Az utasok száma 1,4 százalékkal nőtt, így az első hat hónapban 974 ezer utast szállított a Tarom.

A vállalatnak 2006 alkalmazottja van, ami 4 százalékkal kevesebb, mint 2012-ben. A Tarom vezetősége márciusban önkéntes alapon történő távozási programot hirdetett az alkalmazotti létszám év végéig történő 10 százalékos csökkentése érdekében.

A román állami vállalat az idén 143 millió lej veszteséggel számol, 2014-ben 18 millió lej mínusszal, majd 2015-től remélnek nyereséget. A légitársaság 236 millió lej veszteséggel zárta a tavalyi évet.

A tervek szerint az idén 2,3 millió utast fognak szállítani. A román állami légi társaságnak 24 repülőgépe van, amelyek 42 úti célt szolgálnak ki, ebből kilenc belföldi.

A román légitársaságnak az idéntől a versenyszférából kiválasztott vezérigazgatója van, Románia ugyanis vállalta a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásokon, hogy a hitelmegállapodásért cserében a veszteségesen működő állami vállalatok élére úgynevezett privát menedzsereket nevez ki.