Csökkent az Air France-KLM és a Lufthansa-csoport, nőtt az IAG utasforgalma augusztusban

Forrás: MTI

 2016. szeptember 14. 17:10

Európa három nagy hálózatos légitársasági csoportjából csak a British Airways, az Iberia és az Aer Lingus tulajdonosa, az International Airlines Group (IAG) tudott több utast szállítani az idén augusztusban az előző évihez képest - derül ki a légitársaságok honlapján közzétett utasforgalmi statiszti

A brit IAG adatai szerint augusztusban 3,1 százalékkal több, 10,5 millió utast szállítottak légicégei a tavalyi év nyolcadik hónapjához képest. Mivel a társaságok ennél nagyobb mértékben, 3,9 százalékkal bővítették kínálatukat, a járatok átlagos kihasználtsága 1 százalékponttal 85,9 százalékra csökkent. A csoporton belül, utaskilométerben mérve az ír Aer Lingus forgalma 3,9, a spanyol Iberiáé 3,4, a British Airways-é 2 százalékkal bővült.

 

Az Air France-KLM augusztusban 7,2 millió utast szállított, 1,8 százalékkal kevesebbet, mint tavaly ugyanilyenkor. A francia-holland cég mindössze 0,1 százalékkal növelte a kapacitásokat, ezért a járatok kihasználtsága 1,6 százalékponttal mérséklődött 88,1 százalékra. Az Air France és a regionális Hop! 5,2 százalékkal kevesebb, a KLM 4 százalékkal több utast szállított.

A legnagyobbnak számító Luftahnsa-csoport augusztusi utasforgalma 2,8 százalékkal csökkent tavaly augusztushoz viszonyítva, idén a nyár utolsó hónapjában 8,8 millió utast regisztráltak. A kínálatot 0,5 százalékkal növelték, ezért a járatok töltöttsége 3,1 százalékpontot zuhant és 84,5 százalékot mutatott augusztus végén. A Lufthansa 5 százalékkal kevesebb, a Swiss 1,6-tal, az Austrian Airlines 2,2 százalékkal több utast szállított.