Csökkentette a légitársaságok profit-előrejelzését az IATA

Forrás: MTI

 2016. december 08. 19:56

Csökkentette a légitársaságok profit-előrejelzését a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA), a háttérben a lassuló GDP növekedés és drágább üzemelési költségek húzódnak meg.

A montreáli székhelyű, 260 taglégitársasággal rendelkező kereskedelmi szervezet a júniusi 39,4 milliárd dollárról 35,6 milliárd dollárra mérsékelte a légi cégek kumulált éves nyereségét, de még így is az eddigi legerősebb évet zárhatják a légitársaságok az adózott eredményt tekintve.

Alexandre de Juniac, a szervezet vezetője kommentárjában azt mondta, az elmúlt három év a légiközlekedés egyik legjobb időszaka volt anyagi szempontból még akkor is, ha figyelembe veszik a bizonytalansági tényezőket. 2017 nehezebb év lesz a légitársaságoknak az emelkedő olajár miatt.

 

Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a légicégeknek továbbra is nagy figyelmet kell fordítaniuk a költségszintre, mivel jövőre a mostani 52 dolláros hordónként üzemanyagár 65 dollárra emelkedhet, ez pedig az utazási kedv csökkenését is hozhatja. Előrejelzések szerint az éves utasforgalom-bővülés a 2016-os 5,9 százalékról jövőre 5,1 százalékra lassulhat.

A nyereségesség földrészenként egyenlőtlenül oszlik el, a legjobb mutatókkal az észak-amerikai légitársaságok bírnak, a 35,6 milliárdos nyereségből 18,1 milliárd ebben a régióban képződhet. Európában erre az évre 7,5 milliárdos kumulált nyereséggel számolnak, míg jövőre ez az összeg 5,6 milliárdra csökkenhet. A világ légiforgalmának mintegy 40 százalékát adó Ázsia-Óceániában az idei 7,3 milliárd után jövőre 6,3 milliárd dollár nyereségre számítanak, míg a legnagyobb bővülést produkáló közel-keleti légicégek mindössze 300 millió dollár nyereségre számíthatnak az idei félmilliárdos eredmény után.