Csökkenti járatai kapacitását és ritkít a KLM

Forrás: turizmus.com

 2020. november 16. 15:00

A koronavírus-járvány második hullámának hatására a KLM Holland Királyi Légitársaság is újratervezte hálózatát. Továbbra is a lehető legtöbb célállomást szolgálják ki, de csökkentik a repülőgépek kapacitását és a járatok gyakoriságát.

Az elkövetkező hónapokban a KLM a vészhelyzet előtt kiszolgált európai desztinációk 90-95 százalékába továbbra is fog járatokat indítani. A szolgáltatást többek között az Egyesült Királyságban fogják felfüggeszteni. Az európai járatok fedélzetén a teljes kapacitás körülbelül 40-50 százalékkal csökken a vírus előtti számokhoz képest. Az interkontinentális szolgáltatásokat tekintve az utasszállító járatok száma a koronavírust megelőző szint 50-60 százalékára csökken. A teherfuvarozási szolgáltatásokkal együtt korábbi járatainak 65 százalékát fogja üzemeltetni a légitársaság – írják közleményükben.

A légitársaság a járatok kevesebb mint kétharmadát tervezi üzemeltetni az elkövetkező hónapokban

Fotó: KLM

 

Hálózati stratégia

A járvány során a KLM azon dolgozott, hogy újból összekösse a lehető legtöbb célállomást. A jelenlegi körülményekre való tekintettel ezt most kevesebb járattal és kisebb repülőgépekkel szeretnék elérni. Ez azt jelenti, hogy az utasok számos célpontot érhetnek el a társaság központjából, Amszterdamból. A járványügyi intézkedések miatt sok interkontinentális utat csak teherszállító gépek szolgálnak ki.

A KLM eddigi stratégiája sikeresnek bizonyult, a légitársaságnak kevésbé kellet korlátoznia a hálózatát, mint a konkurens vállalatoknak, az augusztusi és szeptemberi adatok pedig jól érzékelhető a javulást mutattak.

A második hullám okozta rendelkezések hatására azonban a KLM újra csökkenteni kényszerül járatainak kapacitását. Mindezek ellenére a vállalat továbbra is kiáll stratégiája mellet, sőt, új úti célokat is tervez hozzáadni hálózatához. A fejleményektől függően természetesen az elkövetkező időszakban új módosításokra kerülhet sor.

 

Új úti célok

A járvány alatt is egyértelművé vált, hogy milyen fontos a rugalmas hálózatok kiépítése – írja a közlemény. Az új úti célok megnyitásával a csökkenő kereslet ellensúlyozhatóvá vált más útvonalakon, valamint minden új úti céllal erősödik a KLM versenyhelyzete. Az alábbi szolgáltatásokat a közelmúltban építette ki a légitársaság, illetve jelenleg is dolgozik a megvalósításukon:

  • Január 4-től a KLM hetente négy járatot indít majd Rijádba (Szaúd-Arábia)
  • December 10-től hetente kétszer közlekedő járatot indítanak majd, méghozzá Dar es Salaamon keresztül (Tanzánia)
  • November 8. óta napi háromszor üzemeltetnek járatokat az új Berlin-Brandenburg (Németország) repülőtérre
  • Október 29-től a KLM újból üzemelteti az Amszterdam–Calgary–Edmonton–Amszterdam körjáratát, ezzel visszahozva Edmonton városát a hálózatába
  • Október 25. óta napi járatokat üzemeltet Poznanba (Lengyelország)
  • Október 24. óta heti járatokat indítanak Amszterdamból Chengduba és Pekingből Amszterdamba.