Csoportos utazás szervezéséhez fejlesztettek mobilapplikációt

Forrás: turizmus.com

 2020. február 26. 08:48

Egy nemrég kifejlesztett, ingyenesen letölthető mobilalkalmazás segítségével utazáshoz, szállásfoglaláshoz hozhatunk létre csoportokat. Erről beszélt a Trend FM rádióban Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója.

A kaliforniai Szilícium-völgyben, San Joséban fejlesztették ki a Grotu elnevezésű alkalmazást, amelynek segítségével csoportokat hozhatunk létre egy adott utazásra, programra vagy szálláshely megosztása céljából. Rasztovits Dávid szerint az utazási szektorban eleddig nem fejlesztettek ki hasonló appot, amely akár 150 fős csoportokat is nagy biztonsággal kezel.

 

Így működik a Grotu

A diszruptív technológiák sorába illeszkedő szoftver úgy működik, hogy tételesen rögzítünk benne minden szükséges adatot – hova utaznánk, hányan mennénk, mikor, mennyi pénzt szeretnénk személyenként elkölteni.

Ingyenesen letölthető alkalmazás

Fotó: Grotu

Majd a szoftver összegyűjti azokat az ajánlatokat, amelyek megfelelnek ezeknek a kritériumoknak, illetve ezekhez hozzá tud rendelni csoportos programokat, étkezéseket, közlekedési szolgáltatásokat is. Ezeket az elszámolásnál szintén rögzíti, adókkal és az összes egyéb felmerülő tétellel együtt. A végén összesíti, ki milyen programokon vett részt, milyen szolgáltatásokat vett igénybe, és ennek alapján tételes elszámolást készít, amelyben világosan látszik, hogy kinek pontosan mennyit kell fizetnie.

A szoftver másik szolgáltatása, hogy felhívást tud szétküldeni ismeretlen embereknek csoport létrehozására. Ha például Balin egy villában szeretnénk kivenni egy szobát, és ehhez szeretnénk bérlőtársakat találni, a szoftver a megadott paraméterekkel felhívást tud eljuttatni a potenciális társakhoz.

A mobilalkalmazás ingyenesen letölthető, a Grotónak a szálláshelyek fizetnek jutalékot.

 

A fiatalok másként utaznak, mint a szüleik

Rasztovits Dávid rámutatott: a hasonló alkalmazásokra egyre nagyobb lesz az igény, ugyanis a szociális kapcsolatok és az utazási szokások átalakulóban vannak, a fiatal generációk merőben más módon akarnak utazni, mint a szüleik.Korábban kevéssé volt elképzelhető, hogy valaki ismeretlenül gyűjtsön maga köré utastársakat, akik ráadásul lehet, hogy mind különböző országokból jönnek. Ma már kinyílt a világ, egyre olcsóbb a repülőjegy, a szállás, és rengeteg lehetőség adott arra, hogy valaki huzamosabb ideig távoli országokban éljen, akár távmunkát végezve, akár helyben alkalmi munkákat vállalva.

A digitális szakértő és munkatársai néhány évvel ezelőtt maguk is gondolkodtak azon, hogy ki kellene fejleszteni egy hasonló alkalmazást. Az ötlet konkrétan azért merült fel, mert itthon is probléma, hogy az utazók nem tudnak csoportosan hostelbe foglalni, a rendszerek nem tudják egyben kezelni a csoportot. Azonban egy ilyen app kifejlesztése óriási anyagi forrásokat és fejlesztői kapacitást igényel, ami itthon nem állt rendelkezésre.