Csordogáló bevételekkel tartják életben magukat a beutaztató irodák

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. október 11. 15:50

Az irodák jelentős veszteségek árán, kiadásaikat bevétel híján elsősorban tartalékaikból finanszírozva élték túl az elmúlt másfél évet. A piaci szereplők azonban kitartanak, örülnek a csordogáló bevételeknek, és nagyon bíznak 2022-ben.

Nehéz eldönteni, hogy a 2020-as vagy a 2021-es évet élték meg nehezebben a beutaztató irodák. Körképünk alapján bevételeik – minden erőfeszítés ellenére – körülbelül 20 százalékát érik el a 2019-es évinek.

A veszteség mértéke elsősorban a szerencsén és azon múlik, hogy ki melyik piacon mozog, milyen szegmenst szólít meg, tudott-e új piac felé nyitni, vagy új tevékenységgel előrukkolni.

A legelőnyösebb helyzetben a német nyelvterületen érdekelt, hajós irodák vannak, a legkeményebb helyzettel pedig az ázsiai beutaztatóknak kellett szembesülniük.

Júliusban Európa, augusztusban a tengerentúl kapott zöld jelzést

Az egyes, elsősorban szomszédos országokkal korábban megkötött kétoldalú megállapodások után az igazi olvadást az idei évben az uniós Covid-igazolvány július elsejei bevezetése és az ennek nyomán megélénkülő európai kereslet hozta meg a szerencsésebbek számára. A nyár folyamán elsősorban kiscsoportos és egyéni vendégek, valamint hajós csoportok érkeztek, kisebb volumenben a korábbinál, de mindenképp reményt keltően. A nyári és őszi nemzetközi sporteseményekre szintén volt kimutatható nemzetközi szintű beutazás.

Ázsiai turistacsoport Budapesten – idén nem készülhetett ilyen fotó

Fotó: 123rf.com

A következő lökést az a jogszabályváltozás adta, amely augusztus 7-étől az Európai Unió tagállamai, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamai és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) tagállamai, valamint néhány egyéb ország számára 72 óránál nem régebbi PCR-teszt birtokában lehetővé tette a magyarországi beutazást. A beutazási szabályok könnyítését, annak késői megjelenése miatt, a nyári szezonban azonban már nem tudták érdemben kihasználni a beutaztatók. Későn jött az enyhítés ahhoz is, hogy az eucharisztikus kongresszusra az érdeklődésnek megfelelő foglalás valósulhasson meg.

A belföldi corporate piacon augusztusban és szeptemberben volt egy kis mozgolódás, érkeztek a lekérések, néhány kis létszámú program meg is valósult. Nemzetközi szinten hasonló a helyzet: érdeklődés és néhány kis csoport van, de foglalásokat inkább 2022-re kötnek.

A beutazásban érdekelt szakemberek egybehangzó állítása szerint éppen ezért kedvezőtlen, hogy míg például Németországban és Ausztriában még most is dotálják az életben maradt irodákat, a kormány a belföldi turizmus elindulásakor elzárta a csapokat, holott a beutaztató irodák helyzete érdemben nem változott. A támogatás a felszín felett tartaná a piac szereplőit a következő 6-7 hónapban, segítene munkatársaik megtartásában mindaddig, amíg az utak nagyobb volumenben be tudnak indulni.

 

Bizonytalan jövő, túlélésért küzdő irodák

„A MICE-ban ilyenkor már a következő év fixálásánál tartunk, és a szabadidős szegmensben is tudni szoktuk a szériákat. Az idén azonban senki nem mer elköteleződni" – érzékeltette a piac bizonytalanságát Lázár Judit, a Magyar Beutaztatók Szövetségének (MABEUSZ) elnöke.

Lázár Judit tudomása szerint ennek ellenére a MABEUSZ tagjai közül egyelőre mindenki talpon maradt; aki eddig ki tudott tartani, az a létszámot és a fizetéseket erősen lecsökkentve, de ki fogja húzni a még hátralévő keserű hónapokat.

Sikeres kampányok a szomszédoknál

A Magyar Turisztikai Ügynökség leányvállalata, a Visit Hungary Zrt. júliusban Csehországban Magyarországot népszerűsítő rendezvénysorozatot, szeptemberben lengyelországi roadshow-t és bukaresti workshopot szervezett, ezek hatása szintén érezhető volt a forgalomban. Jelentősen megkönnyítette a szakemberek dolgát az is, amikor augusztus folyamán a Visit Hungary weboldalára angol nyelven felkerültek az aktuális beutazási szabályok.

 

Bízik az adventi és szilveszteri csoportokban a Tour East Tour

Egy szilveszteri és egy februári csoport utazásának levezénylése után több hónapos leállásra kényszerült 2020-ban a „békeidőben" elsősorban német és osztrák, kisebb részben skandináv és iráni piacról beutaztató Tour East Tour. Júliusban és augusztusban újra volt néhány hajós, osztrák csoportjuk, így tette ki a korábbi évek forgalmának 10 százalékát tevékenységük a tavalyi évben.

„Az idei évben nagyjából ugyanez ismétlődik: jelenleg német és osztrák hajós csoportjaink vannak, és lett volna egy amerikai is, ha a beutazási korlátozás feloldása valamivel korábban történik. Az őszre két csoportos foglalásunk van, de megvalósulásukra nincsen garancia" – nyilatkozta lapunknak Drégely Ágnes ügyvezető.

Az évi 2-3 jó hónap nem fedezi a kiadásaikat, amelyeket jó ideje tartalékaikból finanszíroznak. A nehézségek ellenére senkit nem küldtek el, a kollégákat hatórás munkaidőben, home office-ban foglalkoztatják. Ugyanakkor nem tétlenkednek: részt vesznek a külföldi aktivitásokban, igyekeznek régi és új partnerekkel találkozni, helyszíneket, szolgáltatókat járnak be, és bíznak a jövőben.

„Reménykedünk az adventi és a szilveszteri csoportokban, valamint abban, hogy 2022 az utolsó pillanatos foglalások éve lesz" – nyilatkozta a szakember.

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének tagjai közt végzett rapid felmérésükből szintén szomorú helyzet rajzolódik ki, másfél évnyi csend után azonban az apróságoknak is örülnek a tagok. A franciákban elfojthatatlanul él a vágy az utazásra, és egyfajta „bosszúturizmus" hajtja őket, néhány csoport el is jutott Magyarországra. Egyes irodák az Amerikában élő magyaroknak, amerikai hajós csoportoknak, a belföldi corporate piacnak, mások egy Hollandiából érkező klasszikus zenei csoportnak köszönhettek némi forgalmat. A lengyel piacon is van mozgolódás.

 

Gyorsan regenerálódott a szállodahajózás

Vendégszámban, hajószámban és forgalomban egyaránt érezhető volt az a fellendülés, ami a dunai szállodahajózást az elmúlt 10 évben jellemezte, és aminek a Covid-járvány vetett véget 2020 márciusában.

„A tavalyi esztendő egyik napról a másikra történő leállása bennünket is rosszul érintett, ugyanakkor ez az a szegmens, amely minden országban a leghamarabb talpra állt. A hajózási társaságok gyorsan alkalmazkodtak a helyzethez, az utak a megfelelő óvintézkedések mellett már 2020 nyarán elindultak. Júliusban és augusztusban – egészen a magyar határzárig – volt munkánk és forgalmunk. A volument ugyan nem lehet összevetni a korábbiakkal, de az előző évek forgalmának nagyjából 20 százalékát kiadó bevételt is ajándéknak éltük meg" – osztotta meg tapasztalataikat lapunkkal Sarlós Katalin, a szállodahajós utasok programszervezésére szakosodott Sváda Office Utazási Iroda ügyvezetője.

Az idei évben szintén elsőként indult el a szállodahajózás, a termék kelendősége azóta is töretlen. A tavalyi évhez képest kedvező változás, hogy nemcsak egy-egy országból indult el, hanem multikulturálissá vált, a német nyelvterület mellett Franciaországból, Skandináviából és a tengerentúlról is beindult a forgalom. A hajók jó létszámokkal érkeznek. A szezon – ha a határok nyitva maradnak – október végéig biztosan kitart, de november elején is érkezik még egy-két hajó. Az adventi, karácsonyi és szilveszteri időszakban is számítanak forgalomra.

 

19 hónapja áll a Miki Travel

A globálisan működő ázsiai tour operator közép-európai és hazai képviseletét ellátó Miki Travel tevékenysége 19 hónapja áll. Az elmúlt másfél évben egyetlen forint bevételük sem volt, hiszen a forgalmuk 70 százalékát adó Kína 2020. január 26-án betiltotta a csoportos kiutazást, példáját pedig heteken belül az összes ázsiai ország követte.

„A tiltás az éves forgalom 30 százalékát adó kínai holdújév előtt történt, és egyetlen nap alatt négyszáz csoport törlését jelentette Európában. A csoportos kiutazási korlátozás azóta is érvényben van, de az egyéni és az üzleti utazók is csak nagyon szigorú korlátozások betartásával (21–28 napos, kötelezően karanténszállodában, saját költségen eltöltött karantén mellett) mozoghatnak. 2020 eleje óta tehát lényegében nincs ázsiai ki- és beutazás" – sorolta a szomorú tényeket Hóka Péter, a Miki Travel magyarországi cégének ügyvezetője.

A kilátások sem jók. Kína nem nyit ki a 2022-es holdújévre, és a pekingi téli olimpiára sem engedi a szurkolók beutazását. Pesszimista forgatókönyvek szerint elképzelhető, hogy az ország 2022-ben még zárva tart.Európa egyik legnagyobb kínai beutaztatója, a helyzetre reagálva, hálózatának nagy részét már hónapokkal korábban bezárta, céges szinten 60-70 százalékos leépítést hajtott végre. A többi, ázsiai beutaztatást végző tour operator helyzete sem jobb, a piaci résztvevők a szakember szerint 100 millió eurós veszteségeket halmoztak fel.

„A Covid előtt nem sok hiányzott hozzá, hogy irodánk európai központtá váljon, most azonban nagyon nehéz helyzetben vagyunk. Hazai támogatás nincs, globális nagyvállalatként lokális támogatást sem kapunk. Hitelt csak a bankközi piacon tudnánk felvenni, de az utazási irodákat itt sem szívesen finanszírozzák" – elemezte helyzetüket tárgyilagosan a szakember.

 

Gyenge érdeklődés Délkelet-Ázsiából az EETS-nél

Néma csend van tavaly április óta a távol-keleti beutaztatással foglalkozó EETS-nél is, amelynek az elmúlt másfél évben szintén nem voltak csoportjai.

„Mostanában jött egy-két érdeklődés a jövő évre Tajvanról, a kiutazás onnan talán hamarabb megindulhat, mint Kínából. Utóbbiakra, kinti partnereink jelzése szerint, legkorábban 2022 második felétől számíthatunk, mi mindenesetre részt veszünk a road show-kon és sales callokon a kinti kollégákkal, és bizakodunk" – nyilatkozta Lázár Judit ügyvezető igazgató.

Délkelet-Ázsiából – Tajvanhoz hasonlóan – szintén van egy kis érdeklődés, de foglalás egyelőre nincs. Ebben szerepet játszik az is, hogy a távoli desztinációkból több országot felölelő körutazásra érkeznének a vendégek, régiónk országaiban azonban nem egységesek a beutazási feltételek. (A korlátozások egységes, európai szintű feloldásának hiánya egyéb távoli piacokon, például az USA esetén is hátráltatja a fellendülést.)

 

Alternatív megoldások a Cityramánál

A csoportos beutaztatás mellett az egyéni utazókat megszólító városnéző programok, fél- és egész napos kirándulások szervezésével és a programokhoz igényelt szállásfoglalással foglalkozó Cityramának a működésük harmadik „lába", vagyis a saját autóbuszokkal biztosított szállítási szolgáltatás hozott némi bevételt az elmúlt időszakban.

„Dolgozói járatokat üzemeltettünk, iskolai kirándulásokat bonyolítottunk, nyugdíjasklubokat és sportrendezvényeket szolgáltunk ki buszainkkal azokban a hónapokban, amikor a turizmustól nem sokat remélhettünk" – tájékoztatta szerkesztőségünket Mogyorósi Tünde üzletágvezető. Emellett tavaly nyáron és idén augusztusban, szeptemberben egyéni vagy kiscsoportos, 2-4 fős foglalásokat bonyolítottak. Abban bízva, hogy egyre több külföldi lesz az országban, szeptemberben egy-két garantált indulású budapesti városnéző programot is elindítottak, ezek kis létszámmal mennek.

Az utazási iroda a belföldi piacra speciális csomagokat dolgozott ki, ilyen például a Rock City Tour, amely a magyar rockzenei élet legendás alakjait és helyszíneit idézi fel Budapesten. „Bízunk benne, hogy a programmal hozzájárulhatunk a fővárosi belföldi turizmus fellendítéséhez" – tette hozzá a szakember.

 

19 hónap forgalom nélkül a Budaventuránál

A békeidőben széles nemzetközi közönséget utaztató, tematikus utakra specializálódott Budaventura elsősorban kulturális utakat szervezett, de tevékenységükbe a szakmai és borutak, valamint a konferenciák is belefértek. Az utazási irodának, amely 2019-ben 100 millió forintos forgalmat bonyolított, és amelynek 2020 januárjában 140 millió forintnyi előrendelése volt, 2020 januárjától 2021 szeptemberéig egyetlen utazása sem valósult meg.

„Most szeptemberben lesz két kisebb lengyel csoportunk és általuk 9000 euró bevételünk. Ezt követően azonban jövő húsvétig nem sok mindenre számítunk" – nyilatkozta lapunknak Linczényi Endre ügyvezető. Van olyan tematikus útjuk, amely már három alkalommal elmaradt, és nem látják, mikor tud megvalósulni. Számukra kedvezőtlen, hogy a kulturális utak iránt elsősorban az idősebb, a Covid által jobban fenyegetett generáció érdeklődik, akiket aggodalmukkal fiatalabb családtagjaik is visszatartanak.

 

Kisebb létszámok, nehezebb programszervezés az OTP Travelnél

„A szabadidős, csoportos beutaztatás nehezen tér magához, nyugodtan mondhatjuk, hogy a helyzet kritikus. Hiába bíztunk a tavalyi évről átfoglalt utakban, a beutazási korlátozások kései feloldása miatt ezek nem, vagy csak részben tudtak megvalósulni. Mostanra 'kicsiben' talán elindult a piac, de közel sem az elvárt volumenben. 2022-ra ugyanakkor már vannak lekéréseink" – elemezte a helyzetet Gyenizse Dorottya, az OTP Travel Kft. beutaztatási, belföldi és rendezvényszervezési üzletágának vezetője.

A szakember tapasztalata szerint a MICE-vonalon egy fokkal jobb a helyzet. A csapatépítő, incentive programok legalább a hazai cégeknél beindultak, ugyan óvatosságból jellemzően kisebb csoportokban, több alkalommal valósítják meg ezeket, és szervezésükbe is több munkát kell fektetni, mint korábban.

Nehezített pályán

Az általunk megkérdezett szakértők véleménye szerint a leisure szegmensben mind az egyéni, mind a csoportos vendégek kiszolgálásban is nehezítő körülmény, hogy a budapesti belváros még nem tért magához, egyes szolgáltatások pedig teljesen eltűntek a piacról. A folklóros vagy zenés vacsorákat kínáló, csoportok fogadására szakosodott éttermek nagy része bezárt, vagy csak előzetes egyeztetéssel, megfelelő létszámmal látogatható. A garantált programok beindulásához szintén stabil beutazásra lenne szükség.

Cikkünk eredetileg a Turizmus.com Magazin 2021. októberi számában jelent meg. Ha szeretne még több hasonló anyagot olvasni, a lapot itt rendelheti meg.