Biztonságosabbá tették a vízitúrázást a csörötneki Rába-híd alatt

Forrás: MTI

 2024. április 22. 18:17

Biztonságosabbá tették a vízitúrázást a csörötneki Rába-híd alatti rövid szakaszon, hétfőn ugyanis eltávolították annak a régi hídnak az elemeit, amelyet még a második világháború idején a visszavonuló német csapatok robbantottak fel.

A csörötneki közúti híd alatti néhány méteren betontömbök, szögvasak, facölöpök álltak ki a vízből, alacsony vízállásnál különösen borulásveszélyessé tették a csónakkal, kajakkal és kenuval való áthaladást. Szerencsére baleset nem történt, de többen borultak már a vízbe az akadályok miatt.

Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára a munkálatok helyszínén megtartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: számára érthetetlen, hogy miért kellett ezzel a munkával 79 évet várni.

A közútkezelő és a vízügy elmondása szerint hosszú időn át nem érezte magáénak a kérdés megoldását, évtizedekig nem tudták tisztázni, hogy végül is kinek a feladata a felrobbantott híd maradványainak eltávolítása. A híd karbantartása ugyanis a jogszabályok szerint a közúthoz tartozik, a meder kotrása és mindaz, ami a vízben van, a vízügyé.

Végül 2023 szeptemberében született meg az összefogás.

A romeltakarítással biztonságosabbá vált a vízitúrázás a csörötneki szakaszon

Fotó: MTI/Katona Tibor

A híd alatti mederrész rendbetétele, az akadály felszámolása másfél millió forintba került, a munkát egy lánctalpas markológéppel egyetlen nap alatt végezte el egy külső vállalkozó.

Gaál Róbert, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta: az árvízvédelmi védművek kiépítése és karbantartása mellett ma már a környezetvédelem is a feladataik közé tartozik és igyekeznek segíteni azokat a törekvéseket is, amelyek a vízi turizmus fejlődését szolgálják.

Böröcz Miklós, a Magyar Közút Vas vármegyei igazgatója azt mondta: örül annak, hogy a vízitúrázók számára kényelmesebbé és biztonságosabbá vált az áthaladás.