Csütörtöktől korlátozások nélkül utazhatunk Szlovéniába

Forrás: MTI

 2020. május 28. 18:15

Csütörtök délutántól karantén és más korlátozások nélkül átkelhetnek a magyar–szlovén határon a két ország állampolgárai.

Anze Logar szlovén külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Hosszúfalu (Dolga Vas)-Rédics határátkelőn tartott csütörtöki megbeszélései után közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy délutántól mindkét ország polgárai karantén és más korlátozások nélkül átkelhetnek a két állam határán.Jelenleg négy átkelő van nyitva a két ország között, a tornyiszentmiklósi autópálya-, illetve közúti átkelő, továbbá a rédicsi és a bajánsenyei átkelő. Ötödikként kedden megnyitják a kétvölgyi átkelőt is, ami leginkább a Magyarországon élő szlovén nemzeti közösség számára fontos.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítése mellett a két országnak lesz egy nagy közös rendezvénye is, a soron következő U21-es labdarúgó-Európa-bajnokságot Szlovénia és Magyarország közösen rendezi meg.

A Bledi-tó az egyik legrégebbi szlovén várkastéllyal. Megnyílt az út a magyar turisták előtt

Fotó: 123rf.com

A határok átjárhatóságával kapcsolatban Szijjártó Péter azt mondta, Magyarország akkor lazít, ha az nem okozza a vírushelyzet romlását. A korlátozó intézkedések feloldásával növekszik az emberek közötti kapcsolatok száma, ezért meg kell várni ennek a hatását a fertőzöttségi adatokra.

Arról, hogy a szlovén-magyar nyitást követően megmarad-e az M70-es autópályán ideiglenesen kialakított ellenőrzőpont, az országos rendőrfőkapitány dönt. Ezek a belső ellenőrzési pontok alapvetően a tranzitforgalom kontrollját teszik lehetővé, ezt az ellenőrzést pedig fenn kell tartani – tette hozzá kérdésre válaszolva.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Anze Logar szlovén külügyminiszter bejelenti a határnyitást Hosszúfalu (Dolga Vas)-Rédics határátkelőn

Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium