Debrecen: e-jegy a tömegközlekedésben

Forrás: MTI

 2017. október 17. 19:29

Az országban elsőként a debreceni közösségi közlekedésben vezetik be az elektronikus jegyrendszert: az új típusú, elektronikus személyi igazolvánnyal rendelkező utasok és a diákok novembertől a havidíj befizetésével már bérletként használhatják okmányukat a DKV valamennyi járatán.
Hajzer Károly, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára az e-ügyintézés fontos elemének nevezte az új jegyrendszer debreceni bevezetését, ami az elektronikus személyi igazolványon alapul, amely chippel van ellátva, lehetővé teszi az e-aláírást, az ügyfélkapuba belépést, és tartalmazza a társadalombiztosítási és adóadatokat. A helyettes államtitkár szerint Debrecen innovatív város, ezért választották több helyszín közül az elektronikus jegyrendszer bevezetésére, és a Belügyminisztérium készülékeket biztosított a saját, helyi innováció mellé.

Nagy Attila, a DKV Zrt. vezérigazgatója rámutatott: a chippel ellátott okmányok utazási azonosítót is tartalmaznak, ami lehetővé teszi, hogy az utasok a vásárláskor mindössze egy nyugtát kapnak, papír alapú bérletet nem. A nyugta tartalmazza az utazási jogosultság időtartamát, valamint az utazáshoz használható okmány számát is, amit átvételkor érdemes ellenőrizni. 
Ezzel egy időben a jegyellenőrzés is elektronikussá válik. Az utas az elektronikus személyi igazolványát egy erre a célra kialakított, az ellenőröknél található speciális okostelefonhoz érintve tudja igazolni utazásának érvényességét. Diákok esetében a diákigazolvány lesz az elektronikus bérlet alapja, az azonosítást a vonalkód alapján végzik.

A rendszer nem csak bérlet vásárlására nyújt lehetőséget. Ezen az elven vehetik meg akár a városba érkező turisták is a napi-, a háromnapos és a hétnapos jegyet a DKV Zrt. járataira.

Fotó: dehir.hu

 

Az első "virtuális" bérletet október 28-tól vásárolhatják meg a debreceniek a DKV Zrt. Doberdó utcai, Segner téri és Petőfi téri bérletpénztárában, valamint az ügyfélszolgálaton. A DKV Zrt. még ebben az évben szeretné tovább könnyíteni az utasok számára a bérletvásárlási lehetőséget. Várhatóan év végéig bevezetik az internetes felületen történő vásárlás lehetőségét.