December közepétől birtokba vehetik a Lánchidat a BKK-buszok, a taxik és a kerékpárosok

Forrás: turizmus.com

 2022. november 18. 10:22

A Főváros döntése szerint december közepétől a BKK-buszok, a taxik és a kerékpárosok vehetik birtokba a Lánchíd elkészült útpályáját – közölte Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán.

„December közepétől szabad a Lánchíd a buszok, a taxik és a kerékpárosok számára!” – írta péntek reggeli Facebook-posztjában Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

A híd felújítása az eredeti ütemtervnek megfelelően és költségkereten belül halad. A múlt hétvégi próbaterhelés is sikeresnek bizonyult, a felújítás első nagy egysége, a híd útpályájának megújítása néhány héten belül befejeződhet, ezért Budapest vezetése meghozta a híd jövőjével kapcsolatos első döntést.

Mint a főpolgármester fogalmaz, „a felújítás eddig eltelt másfél évében hozzászokott a város forgalma ahhoz, hogy nélkülöznie kell a Lánchidat, a szomszédos hidak forgalma alig észrevehető mértékben változott.

Miközben a városi forgalom alkalmazkodott a felújításhoz, azt lassan elfeledjük, hogy a Lánchíd korábban az állandó belvárosi dugók és torlódások helyszíne volt.

Ehelyett, a Lánchíd szűk áteresztő képessége miatt okozott torlódások helyett, itt az ideje kipróbálni, milyen az, ha a Lánchíd gyors és megbízható kapcsolat Buda és Pest között.

Ezt ismerte fel számos civil szervezet is, amelyek a fővároshoz fordultak az elmúlt hetekben. És erre a következtetésre jutottak azok a budapestiek is, akik a közösségi gyűlésünk keretében foglalhattak állást a Lánchíd jövőjéről. A közösségi gyűlésen a forgalmi adatok bemutatása után, szakértőkkel való konzultációkat követően a résztvevő budapestiek több mint kétharmada a jobb levegőjű, élhetőbb város és a közlekedésbiztonság érdekében amellett foglalt állást, hogy a Lánchídon a közösségi közlekedés mellett a taxik, a kerékpárosok és a gyalogosok közlekedhessenek.

Mindezeket, de leginkább Budapest élhető, otthonos jövőjét szem előtt tartva azt a döntést hoztuk, hogy december közepétől az elkészült útpályát a BKK-buszok, a taxik és a kerékpárosok vehetik birtokba.”

December közepétől újra járhatnak a Lánchídon a BKK-buszok, a taxik és a kerékpárosok

Fotó: 123rf.com

„Mivel a felújítás következő üteme a gyalogosok által használható szakaszok megújítása, ezért a gyalogosok a felújítás következő szakaszának lezárta után vehetik újra birtokba a hidat, várhatóan 2023 őszén.

A hídon növeljük a buszok számát (16, 105, 178), új járatot is indítunk, éppen azért, hogy a lehető legnagyobb mértékben kihasználjuk a szabad utat a Lánchídon.

A Lánchíd felújítása folytatódik az eredeti tervek szerint, a híd a teljes átadásig munkaterület. Ezért a Lánchíd végleges forgalmi rendjéről 2023 nyarán kell döntenünk. És úgy tartom helyesnek, ha erről kikérjük a budapestiek véleményét is. Így a budapestiek megalapozottan, egy bő féléves tesztidőszak után dönthetnek arról, mi legyen a Lánchíd végleges funkciója a jövőben” – írta Karácsony Gergely.