Nemzeti sportként űzött grillezés és minden érzékszervre ható borászatok Dél-Afrikában – podcast

Forrás: turizmus.com

 2023. október 21. 11:27

Megjárhatjuk a Tábla-hegyet és a Jóreménység fokát, borászatokba látogathatunk és gasztronómiai örömök nyomába eredhetünk az Egyéletem című rádióműsor Irány Fokföld, Dél-Afrika! című adásában. Babik Edit műsorvezető a kihagyhatatlan látnivalókról és a hétköznapokról is kérdezi Sasvári Nórát.

Fokváros mediterrán klímájú és fekvésű város az Atlanti-óceán partján, Afrika legdélnyugatibb pontja, repülőtere évente több mint 20 millió látogatót fogad. Az egyik legnagyobb látványosság, a Tábla-hegy ikonikus sziluettet ad a városnak. Az óceán vize nagyon hideg, egész évben 13-14 fokos, ennek ellenére mindkét partszakasz nagyon menő, kedvelt a kite-szörfösök és a szörfösök körében, akik neoprémruhát magukra húzva élvezik a hullámokat – kapunk a műsor elején gyorstalpalót Fokvárosról Sasvári Nórától, aki szűk évtizede él kétlaki életet és második otthonának tekinti Dél-Afrikát.

 

Bakancslistás gasztronómiai örömök és borok

A szakember szívesen kalauzol utazási tanácsadóként privát vagy kiscsoportos túrákat, így a műsorban természetesen a kihagyhatatlan attrakciókról is szó esik. A legfőbb vonzerőt a gasztronómiai és borélmények jelentik, hiszen az itt élők nagyon szeretik a hasukat és nagyon jól főznek. Sok ételük közelít a magyar ízlésvilághoz, ami nem csoda, hiszen a francia hugenották hozták magukkal a bortermesztés hagyományát és a péksütemények receptjeit,ez találkozott a hollandok főzési tudományával.

„Dél-Afrikában nemzeti sport a grillezés, a braai minden tekintetben összeköti az országot" – tudhatjuk meg. A társasági eseményekre mindenki viszi a saját húsát, zöldségét, de a házigazda készíti a brai szendvicset, a salátát és a desszertet. Szeretik a jó húst és a kolbászféléket (boerewors), steakjük majdnem olyan híres, mint az argentin. A halételek és a tenger gyümölcsei szintén nagyon kedveltek.

A bor mára nagyon fontos exportcikké vált és a borkóstolás kihagyhatatlan eleme az itt tartózkodásnak. Az itteni nedűk más eljárással készülnek, mint a klasszikus európai klasszikus borok. A pinot noir és ermitage házasításából készül pinotage-ok, a cabernet sauvignon-ok, a merlot-k nagyon finomak, csakúgy, mint a könnyed, tölgyfahordóban érlelt chardonnay.

A műsorból kiderül, hogy a borvidék nagyon sokszínű, egymást váltják a történelmi borkúriák és a modern, letisztult vonalú épületek, a tulajdonosok a látogatók minden érzékszervére egyszerre igyekeznek hatni, ezért a borkóstolást kulináris és kulturális élményekkel támogatják meg.

A beszélgetés során szóba kerülnek az ország nehézségei is: nagy a bűnözés, a szegénység, a munkanélküliség, tervezett áramkimaradási rendszer bonyolítja a hétköznapokat. Beszélnek a dél-afrikai történelem és gazdaság alakulásáról, az apartheid –rendszer felszámolásáról, a több mint 30 éve elkezdődött rendszerváltozásról és annak a gazdaságra való hatásától. Szóba kerül a rossz közbiztonság, amely miatt a szállodák biztonsági menedzsereket alkalmaznak és ami miatt a turistáknak tudnia kell, hol járhatnak szabadon és melyik negyedeket érdemes elkerülni.

Az egyik legnagyobb látványosság, a Tábla-hegy ikonikus sziluettet ad a városnak

Fotó: 123rf.com

A vizuális élményekben megjelenő kontraszt mellett szó esik arról is, hogy az óriási területű országban jelenleg 11 hivatalos nyelv van, ez tartományonként változik a népesség összetételétől függően.

 

Világörökségek és a modern művészet nyomában

Az országot jól ismerő szakértőtől megtudhatjuk, hogy az UNESCO világörökséghez tartozó kulturális és természeti értékek közül melyek a kedvencei. Az egyik ilyen a Robben-sziget (afrikaans nyelven Robben Eiland), vagyis a Börtön-sziget, ahol Nelson Mandela is raboskodott.  Érdemes egy sétát tenni a Tábla-hegy oldalában, hiszen kis területen 8000 különféle növény- és állatfaj él, a bozótos növénytakaró minden évszakban különböző illatot áraszt.

A dél-afrikai kortárs festészet és szobrászat is magas színvonalú és jelentős, aki ebben a témakörben szeret felfedezni, feltétlenül keresse fel a világ legnagyobb, kortárs afrikai művészetnek szentelt múzeumát a Waterfront területén, illetve a Norvel Foundation gyűjteményét.

A műsort itt tudják meghallgatni: