Dél-Morvaország és Brno 23 ország utaztatóit bűvölte el a Czechia Travel Trade Day-en

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2023. május 01. 11:56

Két év kihagyás után a Czech Tourism újra megrendezte a Csehországi Utazási Szakmai Napot, amelynek április 24–25-én Dél-Morvaország és Brno (Brünn) volt a házigazdája. Magyarországról egyedül a Turizmus.com kapott meghívást Csehország legnagyobb beutaztató rendezvényére.

A 2016-ban útjára indított Czechia Travel Trade Day (Csehországi Utazási Szakmai Nap) célja, hogy népszerűsítse az ország Prágán kívüli turisztikai kínálatát és támogassa a beutazó turizmust. A szakmai esemény helyszínének minden évben egy régiót választ ki a Czech Tourism állami ügynökség, idén házigazdaként Dél-Morvaország és Brno városa fogadták a 23 országból meghívott több mint 80 tour operatort, akik 100 cseh szolgáltató (beutaztató irodák, szállodák, régiók, regionális kongresszusi irodák, turisztikai szolgáltatók és attrakciók) képviselőivel tárgyalhattak a B2B workshopon.

A Czechia Travel Trade Day keretében rendezett nemzetközi sajtótájékoztatón a szervezők, a Czech Tourism, a Dél-Morvaországi Turisztikai Központ és Brno Turisztikai Információs Központjának vezetői mutatták be, hogy milyen lehetőségeket kínál a régió és a város az ide látogatóknak.

 

A leglátogatottabb cseh régió Prága után

Tavaly összesen 20 millió látogatót regisztráltak Csehországban, ami ugyan még elmarad a 2019-es rekordév 22 milliós látogatószámától, de Jan Herget, a CzechTourism igazgatója nagy örömét fejezte ki amiatt, hogy a közel 12 millió hazai vendég már majdnem egymillióval meghaladja a Covid előtti csúcsév forgalmát. A pandémia utáni években a kínai és az orosz turisták hiányát érzi meg leginkább a cseh turizmus – tette hozzá az igazgató.

A sajtótájékoztatón (balról jobbra): Martina Grůzová (Dél-Morva Turisztikai Központ), Jan Herget (CzechTourism), Jana Tichá Janulíková (Brnói Turisztikai Információs Központ)

Fotó: turizmus.com

Dél-Morvarország turisztikai jelentőségét mutatja, hogy tavaly Prága után a második leglátogatottabb cseh régió volt, és egyúttal a legtöbb belföldi vendéget is fogadta az elmúlt tíz évben. A régió másfél millió lakosára 2022-ben 2 millió látogató jutott, ebből 525 ezer volt a külföldi, és ez már csak 7 százalékkal marad el a 2019-es látogatószámtól – hallhattuk. A legnépszerűbb város tavaly Brno volt 375 795 vendéggel (246 050 belföldi és 129 745 külföldi), ezt követte Znojmo (176 902) és Breclav (143 750).

A turisták többsége a kulturális látnivalók miatt érkezik Dél-Morvaországba, a külföldiek körében a rokonlátogatás, míg a belföldieknél a túrázás és a természeti látnivalók felkeresése is jelentős utazási motiváció. A legtöbb külföldi vendéget Szlovákiából, Lengyelországból, Németországból, Ausztriából és Litvániából fogadják.Egy külföldi turista tavaly átlagosan napi 1914 koronát (hozzávetőleg 31 500 forint) költött el Dél-Morvaországban, közel a dupláját egy hazai vendégének (1040 korona), a Czech Tourism-nak ezért is kiemelt célja, hogy minél több külföldi vendéget csábítson a régióba, szem előtt tartva ugyanakkor a fenntarthatóságot, a látogatók egyenletes eloszlását – hangsúlyozta az igazgató. „Ezért is örülök annak, hogy a hagyományosan leglátogatottabb turisztikai célpontok mellett, melyek 2021-ben az Aqualand Moravia, a mikulovi szentkeresztút, a brnói állatkert, a Lednice-kastély és a vyškovi dinópark voltak, a 2023-as szezonra számos újdonsággal készülnek Dél-Morvaországban és Brnóban" – fogalmazott Jan Herget.

23 országból érkeztek tour operatorok a cseh beutaztató workshopra, amelyet a Courtyard by Marriott Brno szállodában tartottak

Fotó: turizmus.com

Az igazgató röviden beszámolt a hamarosan kezdődő globális promóciós kampányukról is, amely Csehországot kulturális úti célként állítja fókuszba, a régiókat pedig hagyományaikat kiemelve szokatlan, meghökkentő kreatív anyagokkal mutatják majd be. Az ország 14 régiója egy-egy témával szerepel a bruttó 35,4 millió cseh korona (kb. 560 millió forint) értékű online kampányban, amely két részletben (május–június, illetve szeptember–október) zajlik, és a célországok között Magyarország is szerepel.

 

Dél-Morvaország: kastélyok, borok, aktivitások

Gyönyörű természet, gazdag történelem, két UNESCO világörökségi helyszín, a világ ötven legszebb helyének egyike, nagy múltú bortermelés – címszavakban így jellemezte Dél-Morvaországot Martina Grůzová, a Dél-Morva Turisztikai Központ igazgatója.

Ez Csehország legnaposabb része, és a bortermeléshez kedvező földrajzi adottságokat jelzi, hogy itt található az ország szőlőbirtokainak 96 százaléka. Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb attrakció a valticei kastély pincéjében berendezett Nemzeti Borszalon, ahol az ország 100 legjobb borát lehet megkóstolni.

A régióba látogatók két világörökségi helyszínt is felkereshetnek, aLednice-valticei kultúrtájat és a Tugendhat-villát Brnóban.

A világörökség része a Lednice-kastély

Fotó: Kardaska/shutterstock.com

A történelem iránt érdeklődőket számos kastély és vár, az aktív kikacsolódást keresőket fotóra kívánkozó természeti szépségek, nemzeti park, a Pálava tájvédelmi körzet és a Morva-karszt várja. A pincészeteket a legjobb kerékpárral felfedezni, összesen 1200 km jelzett borkerékpárút vezet végig a dél-morva tájon és szőlőültetvények között – sorolta a kikapcsolódási lehetőségeket Martina Grůzová.

Dél-Morvaországot igyekeznek minden évben más szemszögből bemutatni a vendégeknek, figyelembe véve az új turisztikai trendeket. Idén marketingkommunikációban a modern építészetet a „nagyszerű borok készítésének művészetével" ötvözik, emellett folytatják a gasztronómiai projektjeiket is, ezekhez újdonságként csatlakozik a 2023-ban először megrendezésre kerülő Ízek Fesztiválja. Mindezt ősztől a Dél-Morva Turisztikai Kártya is támogatja, amely számos élményt kínál majd a vendégeknek kedvezőbb áron a régió felfedezéséhez, amelyben a south-moravia.com oldal is segíti őket információkkal.

 

Brno: fesztiválok, gasztronómia és modern építészet

„Brnóról azt tartják, hogy a nyugalom paradicsoma Európa szívében" – kezdte előadását Jana Tichá Janulíková, a Brnói Turisztikai Információs Központ igazgatója, aki szerint a városban soha nem lehet unatkozni.

A városi információs központ nemcsak a külföldieket, hanem a helyieket is kiszolgálta, céljuk, hogy a turisták ugyanolyan jó érezzék magukat Brnóban, mint az ott élők. „Olyan embereket szeretnénk ide vonzatni, akik nem szimplán turisták, hanem sokkal inkább kíváncsi utazók és szeretnék felfedezni a város különlegességeit – hangsúlyozta.

Brno óvárosában a társasági élet egyik színtere, a Zöldségpiac tér

Fotó: milangonda/123rf.com

A hajdan jelentős textiliparáról híres város fő turisztikai termékei a kultúra, ezen belül a fesztiválok, a gasztronómia és a 20. századi modern építészet. Nyáron egymást érik az ingyenes utcafesztiválok, de operaházuk és zenés színházuk is van, így télen is talál zenei programokat az ide látogató. Kiemelt rendezvényük az itt alkotó, leghíresebb cseh operaszerzőről, Leoš Janáčekről elnevezett operafesztivál, amely európai díjat is nyert.

„Nincs tengerünk, de tengernyi éttermünk van" – büszkélkedett az igazgató széles gasztronómia kínálatukkal, a Prága hangulatát idéző, nyüzsgő óvárosban az autentikus cseh konyhát vivő vendéglátóhelyek sora mellett a legváltozatosabb nemzetközi ízek is megkóstolhatók. A legjobb gasztró helyeket egy külön kiadványban (Gourmet Brno) gyűjtötték össze a turisták számára.

Egyedi és különleges a város föld alatti arca, amiért önmagában érdemes ideutazni. Legnagyobb föld alatti attrakciójuk a Sárga-hegy alatt húzódó régi víztározók megnyitása a látogatók előtt, ami igazi európai ritkaság. Két, téglafalazatú ciszterna tavaly év vége óta vezetett túrán látogatható, és jövő év elején megnyitnak egy  betonból készült víztározót is. Az Új Városháza alatti pincében A tűzparipa és a sárkány című új kiállításuk Brono történetét és legendáit meséli el multimédiás eszközökkel. De a belvárosban eredeti atombunkert is megnézhetnek az érdeklődők.

Brno megnyitotta a régi víztározókat a turisták előtt

Fotó: Michal Ruzicka - TIC Brno

Ugyancsak kiemelt témájuk a modern építészet, ennek promotálására „egy hétvége – négy villa" címmel speciális csomagokat is kínálnak a turistáknak, akik a vezetett túrák mellett önállóan is felfedezhetik a város szecessziós és funkcionalista stílusú gyöngyszemeit az erős építészeti szakmai tartalommal bíró bam.brno.cz oldal segítségével.

Az igazgató a látogatók figyelmébe ajánlotta még a gotobrno.cz turisztikai oldalukat, valamint információs irodájukat, ahol szuvenírekek és nyomtatott információs anyagokat is be tudnak szerezni az oda betérők.

A 2023-as Csehországi Travel Trade Dayhez kapcsolódóan a meghívott hosted byerek és más külföldi újságírók társaságában április 21. és 25. között kirándulásokon, városnéző és gasztronómiai programokon személyesen is felfedezhettük Dél-Morva és Brno gazdag turisztikai kínálatát. A látottakról egy külön cikkben számolunk majd be.