A digitális nomádok lesznek a holnap utazói?

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2023. november 28. 17:47

A Turizmus Bulletin 2023. évi 3. számában megjelent, „Digitális nomádok – napjaink divatos kifejezése vagy a holnap utazói?” című tanulmányban Pfening Ágota rendszerezi a jelenség elméleti hátterét és várható hatásait.

Napjaink digitális fejlődésének egyik kiemelt következménye az alternatív munkavégzési módok térnyerése, melyek a turisztikai célú fogyasztási mintázatokat is átalakíthatják. A Turizmus Bulletin 2023. évi 3. számában megjelent „Digitális nomádok – napjaink divatos kifejezése vagy a holnap utazói?” című tanulmányban Pfening Ágota a jelenség elméleti hátterét és várható hatásait rendszerezte.

A Covid-19-világjárvány felgyorsította az újszerű munkarendek, többek között a távmunka elterjedését, ami a digitális technológiák által támogatott nomád életmód egyik legfontosabb ösztönzőjévé vált. A digitális nomádok megkérdőjelezik a munka és a szabadidő hagyományos dichotóm nézetét, helyette az álomélet eszményét hirdetik. Utazás közben dolgoznak, és munka közben utaznak, így ötvözve a jövedelemszerzést a szórakozással. Jogosan merül fel tehát a kérdés, vajon tekinthető-e ez a csoport turisztikai szegmensnek, vagy csak napjaink egy felkapott kifejezéséről van szó.

A Covid-19-világjárvány felgyorsította az újszerű munkarendek terjedését

Fotó: 123rf.com

 

A tanulmány célja, hogy a digitális nomadizmust elhelyezze a turizmus rendszerében, és ezzel átfogó perspektívát adjon a téma kutatási kategóriaként való megalapozásához a hazai szakirodalomban, illetve felhívja a gyakorlati szakemberek figyelmét a digitális nomádok posztmodern turisztikai szegmensében rejlő lehetőségekre.

A kutatás eredményei a turisztikai szakemberek számára is értékes információkat tartalmaznak. A teljes tanulmányban a Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ oldalán érhető el.