Digitális nomádoknak szóló vízumtörvényt fogadott el Spanyolország

Forrás: turizmus.com

 2022. november 10. 13:54

A digitális nomádok évekig tartózkodhatnak és dolgozhatnak Spanyolországban, és hosszabb időre még adókedvezményt is kapnak egy speciális vízummal, az erről szóló törvényt a múlt héten fogadta el a spanyol parlament.

A spanyol parlament elfogadta a külföldi startupokat és digitális nomádokat érintő vízumtörvényt– írja a schengenvisainfo.com.

A vízumot azok az EU- vagy harmadik országokból érkezők kaphatják meg, akik az elmúlt négy évben nem voltak spanyolországi lakosok. Ezenfelül az új törvény lehetővé teszi, hogy a startupok és befektetők 25 helyett 15 százalék társasági adót, a távmunkások pedig az ugyancsak kedvezményes, 15 százalékos non-resident személyi jövedelemadót (Spanyolországban jövedelmet szerző, de 183 napnál hosszabb tartózkodásra nem jogosult személyek által fizetendő adót) fizessék a tartózkodás első négy évében.

A törvény értelmében a digitális nomádok legfeljebb 12 hónapig tartózkodhatnak az országban az új vízummal, ezután két évvel, majd további öt évvel meghosszabbíthatják azt, ha távmunkásként tartózkodási engedélyt kérnek.

A digitális nomádok évekig tartózkodhatnak és dolgozhatnak Spanyolországban az új vízummal

Fotó: 123rf.com

Nadia Calvino spanyol gazdasági miniszter szerint a most elfogadott törvény lehetővé teszi Spanyolország számára, hogy a gyorsan növő digitális gazdaságban az élen járjon a tehetségek támogatásában. A törvényt 177 igennel, 75 tartózkodással és 88 nemmel fogadta el a parlament, és a szenátusban várhatóan vita nélkül hagyják jóvá az elkövetkező hetekben. Hatályba valószínűleg 2023 januárjától léphet.

Spanyolország az új törvénnyel az üzletemberek és más vállalkozók számára szeretné vonzóbbá tenni az országot, miután az 2015-ben az új vállalkozások indítása szempontjából a legkedvezőtlenebb üzleti környezettel rendelkező OECD-országok között szerepelt.

A kormány várhatóan november végéig határozza meg a digitális nomádokat érintő pontos követelményeket és feltételeket, köztük az elvárt minimumbevétel összegét is, ez várhatóan kb. 2000 euró lesz havonta.