Digitális turizmus: akinél az adat, annál a hatalom

Forrás: Forbes

 2019. július 10. 16:36

A Citibank jövőkutatással foglalkozó 2016-os riportja megbecsülte, iparáganként mennyi időbe telik, hogy az addigi szereplők piaci pozícióját megingassák a digitális trónkövetelők. A turisztikai iparágban 4 év kellett ahhoz, hogy az addigi szereplők elveszítsék piacuk 10%-át.

Nagy-Rácz Istvánnak, a dmlab alapítójának, a Kürt Akadémia Data Science képzések szakmai vezetőjének a Forbes magazinban megjelent cikke szerint 10 év után a piac felét pedig már azok a digitális szereplők uralják majd, akik új üzleti modellekkel, digitális technológiákkal felvértezett innovációikkal bontják le a megszokott kereteket.

A pisai ferde torony ma már "nem elég"

Fotó: Pexels

Élményközpontúság, adatokra alapozva

Élményekre vágyunk utazás közben. Persze még mindig kötelező program, hogy megnézzük a pisai ferde tornyot, de az utazók egyre nagyobb része vágyik olyan programokra, mint egy toszkán főzőkurzus. Ez utóbbi volt 2018-ban a legjobb utazási élmény a Tripadvisor szerint – emlékeztet a cikk.

Ahhoz, hogy személyre szabott élményeket nyújthassanak, a piaci szereplőknek elsősorban arra van szükségük, hogy tudják, mi érdekli az utazót: inkább egy olasz kisváros borászatában szeretne borokat kóstolni, vagy a tengerparton szeretné megtanulni a tájképfestészet alapjait. Az utazók megismeréséhez a róluk gyűjtött minél szélesebb körű adatokon keresztül vezet az út.

A toszkán főzőtanfolyam volt 2018-ban a legjobb utazási élmény a Tripadvisor szerint

Fotó: Fine Dining Lovers

 

Mobilon tájékozódunk

Az utazást megelőző tájékozódás és a vásárlás mindinkább az online térbe, azon belül is a telefonunkra költözik. A mobilos foglalások háromszor olyan gyorsan növekednek, mint a számítógépes foglalások.

A Tripadvisor szerint 2018-ban az utazási élmények 40%-át online foglalták le a turisták. Az utazók többsége más felhasználók visszajelzéseire alapozva a telefonján keresi meg a számára leginkább tetsző programokat – írja a szakember.

 

Adat – és ami mögötte van

Akinél az adat, annál a hatalom. A turisztikai szektorban kétféle adat gyűlik össze: a szolgáltatóké és az utazóké. Azok a cégek jutnak piaci előnyhöz, amelyek birtokolják és elemzik a szektor legnagyobb adatköreit.

A turisták többsége a telefonján keresi meg a számára leginkább tetsző programokat

Fotó: Pexels

Az adatok segítségével lehetőségük van tűpontos targetálásra: az utazó aktuális igényei, az eddigi foglalásai és az előrejelzett utazási események alapján a legjobb helyen és időben tudják a legjobb ajánlatot adni.

 

Digitalizáció a légitársaságoknál

A Red Roof Inn szállodalánc marketingcsapata egy algoritmust fejlesztett ki, amivel valós időben képesek gyűjteni a repülőjáratokat érintő eseményeket (késések, törlések), és így célzott mobilkeresési hirdetésekkel a közeli szálláshelyeken 60%-os növekedést értek el a foglalásokban.

A légitársaságok egyik legégetőbb problémája a járattörlésekből adódó vásárlói panaszok kezelése.

Az Amadeus egy adatalapú megoldás segítségével előrejelzi a jövőbeli működési zavarokat és segít a légitársaságoknak abban, hogy ezeket időben kezeljék.

A megoldás egyik korai felhasználója, a Qantas légitársaság az átlagos járattörlések számát 22%-ról 3%-ra csökkentette.

Az átlagos járattörlések számát 22%-ról 3%-ra csökkentette a Qantas légitársaság

Fotó: BBC

Az adatok felhasználása nem csak a nagyok játszótere. A vásárlókról gyűjtött részletes adatok pontosan azt teszik lehetővé, hogy olyan réspiacokra koncentrálhassanak a szolgáltatók, ahol egyedi ajánlatokkal tudnak nagy profitot elérni.

 

Személyre szabott szállodai ajánlatok

A dinamikus árképzés nem idegen az utazási ágazatban. A legtöbb légitársaság és hotellánc már ma is személyre szabott árakat használ. Ehhez felhasználják a foglalások számának előrejelzése mellett a vásárlókról kapott információkat: ki milyen szolgáltatásokat, milyen árkategóriában vesz igénybe.

A legtöbb légitársaság és hotellánc már ma is személyre szabott árakat használ.

Fotó: Pexels

A Las Vegasban található El Cortez Hotel & Casino előrejelző elemző eszközöket használ az árstratégiájának beállításához. Csökkenti a kedvezmények számát azokra a dátumokra, amelyek nem igényelnek extra promóciót. Csökkenti a hét közepi díjakat, miközben növeli a hétvégi és ünnepi díjakat.

A különböző csatornák – a szálloda honlapja, a harmadik féltől származó foglalások és az utcáról besétáló vendégek – közötti megfelelő egyensúlyt igyekszik fenntartani.

Ezek a változások a bevételeik 30%-os, és a foglalt éjszakák számának 109%-os növekedését eredményezték

– mindezt az adatvezérelt döntéshozatalnak köszönhetően.

A big data számos új lehetőséget nyit meg az iparágban, amiből nem maradhat ki senki sem, aki szeretné megőrizni piaci részesedését – fogalmaz a szakember írásában.