Digitalizálták a BAHART fotóarchívumát

Forrás: turizmus.com

 2019. október 08. 13:58

A Közlekedési Múzeum szakembereinek köszönhetően sosem látott, régi fotók váltak elérhetővé a Balaton életéről.

A fotókon főleg a két világháború közötti kikötőépítések, parti munkák és a balatoni, Balaton-parti közlekedésben dolgozók társadalmi helyzetét érzékeltető életképek elevenednek meg.

A múzeum szakemberei a Balatoni Hajózási Zrt.-vel kötött együttműködésnek megfelelően dolgozzák fel a BAHART páratlan archívumát. Ennek első lépéseként egy unikális fényképanyag vált most elérhetővé és kutathatóvá.

Egy kép az archívumból: Kotróhajó munkában

Fotó: kozlekedesimuzeum.hu

A múzeumba került összesen kilenc doboznyi archívumi anyag legnagyobb része fénykép, azon belül is elsősorban fekete-fehér (üveg) fényképnegatív, kis részben diapozitív. Ezek döntően ezüst-nitrát üvegnegatívok, szerencsére kevés sérülés, karcolás érte őket.

Az év elején átadott, tekintélyes és korábban sosem publikált fotóanyagot a múzeum digitalizálási műhelye, muzeológusai, archívumi szakemberei több hónap alatt, aprólékos munkával dolgozták fel.

A fényképanyag döntő többségben 1930 és 1940 között a Balatoni Kikötők Magyar Királyi Felügyelőségénél keletkezett. Emellett, kisebb részben a MAHART-os és BAHART-os időkben született tételek is szerepelnek a gyűjteményben. A korai képek szerzője valószínűleg Kaáli Nagy Dezső kultúrmérnök, aki a Balatoni Kikötők Magyar Királyi Felügyelőségének alapítója és 1934-ig vezetője is volt – írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

Mosó nők és fürdőző asszonyok

Fotó: Közlekedési Múzeum

A fotók jelentős része mérnöki-technikai jellegű: kikötő-, partépítés és javítási munkák, partfeltöltés, jégkárok dokumentálása szerepel a felvételeken, de emellett a képek átadják a Balaton XIX. század végi, XX. század eleji hangulatát is.

A képek egy része megtekinthető a Közlekedési Múzeum weboldalán.

Kapcsolódó cikkek

Erős volt a nyár a BAHART-nál

2019. szeptember 06.