Díjazták a Budapest Airport fenntarthatósági programját

Forrás: turizmus.com

 2020. november 18. 11:10

A fenntarthatóbb közlekedés terén végrehajtott fejlesztéseiért díjazta az Európai Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI Europe) a Budapest Airportot; a repülőtér környezeti hatásait csökkentő újításokért odaítélt Eco-Innovation Award elnevezésű elismerést online díjátadó keretében adták

Egy hónapon belül két nemzetközi környezetvédelmi elismerést vehetett át a Budapest Airport; októberben a fenntartható vásárlás terén bevezetett újításért, novemberben a repülőteret érintő közlekedés környezetterhelésének csökkentéséért díjazták a budapesti légikikötőt.

Az ACI Europe Eco-Innovation elismerését online díjátadó keretében adták át a Budapest Airportnak.

A klímaváltozás témában odaítélt díjat a budapesti légikikötő elsősorban a fenntartható közlekedést fókuszba helyező, illetve e-mobilitást népszerűsítő programjáért és fejlesztéseiért kapta.

A Budapest Airport számára a fejlesztések során kulcsfontosságú szempont a fenntarthatóság. A repülőtér-üzemeltető a Greenairport program keretében a repülőtéri partnerekkel, vállalatokkal és hatóságokkal közösen dolgozik a Liszt Ferenc Repülőtér fenntarthatósági tervein.

Rolf Schnitzler vezérigazgató az elismeréssel

Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

Ennek egyik hangsúlyos eleme a repülőteret érintő mobilitás fejlesztése, amelynek célja a repülőtérhez köthető közlekedési, illetve ingázási tevékenységek környezeti hatásainak csökkentése a repülőtér területén és környezetében.

A Budapest Airport a saját és a földi kiszolgáló partnerek flottájában is ösztönzi az elektromos járművek használatát. Az elmúlt időszakban 76 földi kiszolgáló jármű cseréje valósult meg, ezzel a repülőtér évente mintegy 120 000 liter üzemanyagot spórol meg és évi 300 tonnával csökkenti szén-dioxid kibocsátását.

A Budapest Airport 10 flotta- és menedzserautót cserélt elektromos vagy hibrid modellre, ezzel további 19 000 liter üzemanyagot megtakarítva és évi 50 tonnával mérsékelve a szén-dioxid kibocsátást.

Az elektromos és hibrid járművek számára a Budapest Airport eddig 42 töltő telepítését végezte el, amelyek száma az egyre növekvő igénnyel összhangban folyamatosan nő.

A közelmúltban a vállalat autómegosztó szolgáltatók és a Főtaxi számára dedikált parkolóhelyeket és elektromos töltőállomást adott át, támogatva ezzel az utasok fenntartható közlekedését, a munkatársak pedig a Budapest Airport és az Oszkár közös programjának segítségével is eljuthatnak a repülőtérre.

Az üzemeltető folyamatosan dolgozik a tömegközlekedés javításán és a kerékpárutak fejlesztésén is (eddig mintegy 2,5 kilométer hosszú kerékpárútot létesített a Budapest Airport), a vasúti összeköttetés létesítését pedig maximálisan támogatja.

Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta: „Egy repülőtérnek meg kell birkóznia az aktuális kihívásokkal és megatrendekkel. Ennek a kulcsa az innováció és az előre gondolkodás; az iparágunk előtt álló egyik kihívás, hogy a működésünket fenntarthatóbbá tegyük. Mi a Budapest Airport-nál a fenntarthatóságot a vállalat egyik fő stratégiai elvévé tettük.

A földi személyszállítás optimalizálása hatalmas potenciált rejt a környezetbarátabb működés elérése terén. A Budapest Airport a továbbiakban is hosszú távú felfogást követ, és a fenntartható repülőtéri üzemelésre a légiközlekedés remélhetőleg küszöbön álló fellendülése során is kiemelt figyelmet fordít majd. Teljesítményünk elismerése erőt ad az innovatív, előre mutató projektek folytatásához."

A Budapest Airport immár három éve töretlenül fenntartja karbonsemleges státuszát, egyensúlyban tartva az energiatermelést és felhasználást, ezzel teljes mértékben ellensúlyozva a szén-dioxid kibocsátást.

A cég a tavalyi évben csatlakozott a NetZero by 2050 elnevezésű kezdeményezéshez is, amelynek keretében vállalta, hogy legkésőbb 2050-ig a repülőtér működéséből eredő szén-dioxid kibocsátást nullára csökkenti.