Nem lesznek háló- és étkezőkocsik a MÁV nemzetközi vonatain

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 30. 11:51

A MÁV-START díjmentesen visszatéríti a szeptemberre szóló nemzetközi jegyek árát, és a nemzetközi forgalomban visszavonásig felfüggeszti a háló-, fekvő- és étkezőkocsi szolgáltatást.

A nemzetközi utazások kormány által elrendelt korlátozására tekintettel a MÁV-START szeptember 30-ig kezelési költség nélkül visszatéríti a szeptemberre szóló nemzetközi jegyek árát, célországtól függetlenül, amennyiben az utas lemond az utazásról.

A vasúttársaság közleménye szerint az intézkedés azokra a nemzetközi utazásra szóló menetjegyekre vonatkozik, melyeket augusztus 29-ig váltottak meg az utasok, és az utazási okmány érvénytartama legkésőbb szeptember 30-án megkezdődik.

Abban az esetben, ha az utas menettérti utazásra váltott jegyeket (bizonyítható, hogy a visszaúti menetjegy egy menettérti utazás részét képezi), de a visszaúti menetjegy érvénytartama szeptember 30-a után kezdődik meg, a visszaúti menetjegyet is a fenti feltételek szerint lehet visszatéríteni.

A menettérti jegyek is visszaválthatók

Fotó: MÁV/Facebook

Jegypénztárban vásárolt nemzetközi jegyek esetében a nemzetközi pénztáraknál és az ügyfélszolgálatokon személyesen nyújthatják be az utasok a visszatérítési kérelmüket, illetve elektronikus úton is jelezhetik azt.

 

Felfüggesztik a háló- és étkezőkocsikat

A vasúttársaság ezenkívül a kormányintézkedésekhez igazodva, illetve a vasutas utazószemélyzet védelme érdekében a nemzetközi forgalomban szeptember 1-jétől visszavonásig felfüggeszti a háló- és fekvőkocsi, illetve az étkezőkocsi szolgáltatást. A háló- és fekvőkocsikat ülőhelyes kocsikkal pótolják.

A nemzetközi menetrendben egyelőre nincsenek korlátozások a vonatközlekedésben - közölték.

A Budapest-Nyugati pályaudvar–Hamburg és vissza viszonylatban közlekedő 172/173-as számú Hungária EuroCity vonatban étkezőkocsi már vasárnaptól nem közlekedik. Emellett a Budapest-Keleti–München/Zürich közötti 462/463-as Kálmán Imre-Wiener Walzer EuroNight vonatpárban a háló- és fekvőhelyes kocsik nem indulnak el vasárnap este. A fekvő, illetve hálókocsijeggyel rendelkező utasoknak étkezési csomagot adnak, mintegy kompenzációként, mert így az éjszakai utat ülőhelyes kocsikban kell megtenniük. A csomag szendvicset, kakaóscsigát, 1-1 szénsavas és szénsavmentes ásványvizet, gyümölcslevet, szalvétát és kézfertőtlenítő kendőt tartalmaz.

A korábban szeptember 5-ével újraindítani tervezett bécsi és terespoli étkezőkocsik már nem állnak forgalomba.

A vasúttársaság felhívja a figyelmet arra, hogy a koronavírusjárvány terjedésének megakadályozása érdekében a tömegközlekedési eszközökön, így a vonatokon is kötelező a száj- és az orr eltakarása.