Dinamikus a közép-kelet-európai turisztikai bevételek növekedése

Forrás: MTI

 2019. június 07. 11:13

A turizmus a világ harmadik vezető gazdasági szektora a vegyipar és az olajipar után az UNWTO tavalyi adatai alapján.

Tavaly jelentősen, 4 százalékkal, 1700 milliárd dollárra nőtt az idegenforgalomból származó bevétel globálisan, és ezzel már a hetedik egymást követő évben nőtt nagyobb mértékben, mint az áruforgalmi export (+3 százalék).

A madridi székhelyű Turisztikai Világszervezet (UNWTO) adatai szerint a globális idegenforgalmi bevétel a globális szolgáltatási export 29 százaléka, illetve a termékek és szolgáltatások exportjának 7 százaléka.

Ennek alapján az idegenforgalom a világ öt vezető gazdasági szektorának az egyike, a harmadik helyet foglalja el a vegyipari és az olajipari ágazat után, valamint az élelmiszer és az autógyártó ipar előtt

A globális idegenforgalmi bevételek már 1700 milliárd dollárt tettek ki tavaly

Fotó: Pixabay

Tavaly a legnagyobb mértékben, 7 százalékkal az ázsiai és csendes-óceáni térség idegenforgalomi bevétele nőtt, amelyet Európa (+5 százalék), a Közel-Kelet (+3 százalék) és Afrika (+1 százalék) követett.
Szűkebb lebontásban a legnagyobb mértékű, 9 százalékos növekedést Közép- és Kelet-Európa, valamint Északkelet-Ázsia érte el.

Tavaly a legtöbbet a kínai turisták költöttek külföldön, 277 milliárd dollárt, ami 5 százalékos növekedés 2017-hez képest. A második helyen az amerikaiak álltak 144 milliárd dollárral (+7 százalék), majd a németek következtek 94 milliárd dollárral (+1 százalék).

Korábban megírtuk, hogy UNWTO szerint a turizmus növekedésével nő az ágazat társadalmi felelőssége is.