Dinamikusan fejlődik a debreceni repülőtér

Forrás: MTI

 2021. november 10. 14:19

A debreceni repülőtér önkormányzati, állami és magántőkének köszönhetően dinamikusan fejlődik, és a koronavírus-járvány után várhatóan az utasforgalom is új szintre lép - mondta a cívisváros polgármestere a repülőtéri logisztikai inkubátor bokrétaünnepségén szerdán.

Papp László emlékeztetett arra, hogy Debrecenben 2012-ben indultak a menetrend szerinti járatok, azóta évről évre nőtt az utaslétszám, és ha nincs a koronavírus-járvány, az éves utasforgalom 2020-ra megközelítette volna az egymilliót.

Bár a járvány miatt csökkent a járatok és az utasok száma, a repülőtér fejlesztése töretlen, jelenleg folyamatban van egy nemzetközi tervpályázati eljárás, és remélhetőleg hamarosan kormánydöntés is születik a légikikötő hosszú távú fejlesztésére - mondta a polgármester.

Az MNB Invest Zrt.-vel négymilliárd forint befektetéssel fejlesztik a repülőtér multimodális központját

Fotó: Debrecen Airport Facebook

Papp László hozzátette: elképesztő a befektetői tőke érdeklődése, "Debrecen gyorsvonati sebességgel halad, hogy a 21. század nyertese legyen a régióban", és ennek fontos eleme a repülőtér - szögezte le.

Pósán László, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, "a reptér léte a debreceniség velejárója (...), közösségidentitás-képző erő." A hagyomány és újítás együttes jelenléte jellemezte mindig a várost - tette hozzá a kormánypárti politikus.

Herdon István, a Xanga csoport vezérigazgatója jelezte: az MNB Invest Zrt.-vel négymilliárd forint befektetéssel fejlesztik a repülőtér multimodális központját. A 4400 négyzetméter alapterületű inkubátor épület 16 méter magas, és az első olyan építmény a debreceni repülőtéren, amely hangárként befogadhat egy utasszállító repülőgépet.
A jövőre elkészülő inkubátorba települő cégek 50-100 új munkahelyet hoznak létre a légikikötőben - jegyezte meg.