Diszkriminatívak az új német autópályadíjak a Magyar Autóklub szerint

Forrás: MTI

 2015. április 01. 12:59

A kormány és rajta keresztül az Európai Unió segítségét fogja kérni a Magyar Autóklub az új német autópályadíj-fizetési kötelezettség miatt.

A közlemény szerint a klub sajtóhírekből értesült arról, hogy a német parlament múlt pénteken a személygépkocsik részére eddig díjfizetés nélkül használható német autópályákon 2016. január 1-jét követően úgy ír elő autópályadíj-fizetési kötelezettséget, hogy annak összegét valamennyi német üzembentartó a gépjárműadóból levonhatja.

„Álláspontunk szerint az, hogy a német személygépkocsi-üzembentartók a gépkocsiadójukból levonhatják az autópályadíjat, nyilvánvalóvá teszi, hogy Németország az új szabályozással a személygépkocsik úthasználatának díjait ténylegesen kizárólag a külföldi személygépkocsi üzembentartókkal kívánja megfizettetni" – hangsúlyozták.

Kiemelték, hogy az ilyen szabályozás ellentétes az Európai Unió Lisszaboni Szerződésének azon rendelkezésével, amely tiltja az EU-ban az állampolgárság alapján történő bármely megkülönböztetést.

A klub jelezte, hogy a berlini szövetségi parlament alsóháza, a Bundestag által elfogadott törvény pontos szövege még nem jutott el hozzájuk, de ha a sajtóhírek igazolódnak, indítványozni fogja a magyar kormánynál, hogy Németországgal szemben kötelezettségszegés megállapítása iránti kereset előterjesztését kezdeményezze az Európai Bizottságnál. Erre azért van szükség, mert az EU-szabályozás értelmében a Magyar Autóklub csak arra jogosult, hogy ugyanezen indokkal panaszt nyújtson be ugyancsak az Európai Bizottsághoz, amit a jogszabály kézhezvételét követően a fenti esetben haladéktalanul meg is fog tenni – áll a közleményben.