Drágul a 10 napos autópálya-matrica

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 31. 15:21

Az áremelést Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón. Az is elhangzott, hogy a kormány 7 milliárd forintot ad a Lánchíd felújítására.

Gulyás Gergely egyebek mellett elmondta, hogy forrásokat kell biztosítani az alsóbbrendű utak felújítására. Ezek részben rendelkezésre állnak az általános tartalékban, és ha nem lesz jövőre rendkívüli esemény, akkor a tartalékból mintegy 150 milliárd forintot a faluprogramra fordítanak. Ám további forrásokra is szükség van az útfelújításra, ezért - miután 2013-tól nem volt emelés, így inflációarányosan - január 1-jétől mintegy 5,8 százalékkal emelkedik az e-útdíj, a plusz bevétel pedig - közvetett formában, az uniós szabályokat betartva - egy "falusi útalapba" fog befolyni, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a legkevésbé fejlett falusi útszakaszokat felújítsák - fejtette ki. Azt is elmondta, hogy a 10 napos autópálya-matrica ára október 1-jével 2975 forintról 3500-ra emelkedik.

Jövőre talán jut pénz a legrosszabb állapotú vidéki utak felújítására is

Fotó: pixabay

Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy a főváros kérésének megfelelően a kormány 7 milliárd forinttal támogatja a Lánchíd és a mellette lévő alagút felújítását. A kabinet ugyanakkor azt kéri, hogy a felújítás ne tartson tovább másfél évnél - tette hozzá Gulyás Gergely, aki hangsúlyozta: ez műszakilag megvalósítható, bár kétségtelenül jelentős szervezést igényel.

Hozzátette: a felújítás végére megújul a híd pesti oldalán lévő Széchenyi tér is. A felszíni parkoló és a körforgalom várhatóan megszűnik, és a Magyar Tudományos Akadémia épületéhez is méltó tér jön létre nagyobb zöldfelülettel - jegyezte meg.

Kapcsolódó cikkek