Drágul a sztráda Szlovéniában

Forrás: Napi Gazdaság

 2013. augusztus 23. 13:36

Személygépkocsiknak a most 95 euróba kerülő éves matrica ára 20 euróval nő, s drágább lehet a sztráda a motorkerékpárosoknak is Szlovéniában.

Jelentősen drágulhat az autópálya-használat Szlovéniában: a kormány ugyan csak a hónap végén dönt az ügyben, de az olasz Il Piccolo már tudni véli az új tarifákat. A szlovén ügyekben általában tájékozott trieszti napilap szerint a személygépkocsiknak most 95 euróba kerülő éves matrica ára 20 euróval nő, a heti matricáért 20, a haviért 50 eurót kell majd fizetni. Drágább lesz a sztráda a motorkerékpárosoknak is: a legolcsóbb matrica is tíz euróba kerülhet majd. Ezen túlmenően a kormány be akar vezetni egy új kategóriát is, eszerint a 3,5 tonnásnál kisebb kisteherautóknak ezentúl éves matricát kell majd venniük 220 euróért. (A jelenlegi rendszerben a teherautók az autópálya-kapuknál fizetnek − ezeket azután is megtartották, hogy a személygépkocsik számára matricát vezettek be −, készpénzzel, hitelkártyával vagy autópálya-kártyával, illetve választhatják a fedélzeti eszköz alapú elektronikus útdíjfizetést is.)

A díjak emelésével az állami autópálya-társaság, a DARS veszteségeit kívánják csökkenteni − írta a trieszti lap −, amelynek a következő öt évben 1,6 milliárd euró adósságot kell törlesztenie. A DARS egyébként szerepel azoknak a társaságoknak a listáján, amelyeket a Bratusek-kormány privatizálni akar; ettől függetlenül a kormány tervei között szerepel az is, hogy az egész mostani fizetési rendszert e-útdíjra cserélik le. (Napi Gazdaság)