Drágulnak a római múzeumi belépők szeptembertől

Forrás: MTI

 2014. július 29. 17:49

Egy euróval többet kell fizetnie szeptember elsejétől Róma lakosainak az állami és önkormányzati múzeumokban. Két euróval drágulnak a múzeumi belépőjegyek a máshonnan érkező látogatóknak.

A többletbevétel tíz százalékát Róma főpolgármesteri hivatala városfejlesztésre akarja fordítani.

Milánóban és Firenzében júliustól emelkedett a múzeumi belépők ára.
Az olasz fővárosban megemelik az idegenforgalmi adót is. Az ötcsillagos szállodákban az eddig naponta fizetett 3 euróról 7 euróra emelkedik az úgynevezett turistaadó, a négycsillagosokban 6, a háromcsillagosokban pedig 4 euró lesz. A bed & breakfast szálláshelyeken és a turistáknak kiadott apartmanokban napi 3 euró 50 cent lesz szeptembertől az idegenforgalmi adó, a római kempingekben napi 2 euró.
Drágul a korlátozott járműforgalmú római városközpontba való behajtásra jogosító engedély is, ennek az ára az eddigi tízszeresére emelkedik.

 

A római idegenforgalomban dolgozók szakszervezetei szerint a tarifaemelések nem segítenek a gazdasági válság miatt egyébként is nehézségekkel küzdő ágazatnak és kizárólag az üres városi kassza megtöltését szolgálják.

Az olasz kulturális tárca a nagyvárosok múzeumainak jegyáremelésével szemben júliustól számos kedvezményt vezetett be. Minden hónap első vasárnapján az olasz állami és városi múzeumok ingyenesek. Minden pénteken este tízig látogathatók, évente kétszer pedig éjszaka is nyitva tartanak és ilyenkor a belépőjegy fejenként egy euróba kerül.

Tizennyolc éves korig minden olasz és külföldi látogató ingyen mehet az olasz állami és városi múzeumokba, 25 éves korig pedig kedvezményes áron vásárolhat belépőjegyet.