Drámaian zuhant az Air France szén-dioxid-kibocsátása tavaly

Forrás: turizmus.com

 2021. április 12. 16:35

A légitársaság több ezer repatriációs járatot indított és hárommillió visszatérítési igényt dolgozott fel tavaly, miközben a forgalomcsökkenésből adódó visszaesésen felül további 400 ezer tonnával csökkentette szén-dioxid-kibocsátását.

A január és a február az elmúlt évben még a megszokottak szerint alakult az Air France-nál is, márciusban azonban gyökeres változások álltak be a koronavírus-járvány miatt. A menetrend szerinti közlekedés május közepére szinte teljesen leállt, csak az állampolgárok hazaszállítását szolgáló, illetve áruszállító járatok közlekedtek. Az Air France 2100 repatriációs járatot üzemeltetett, amelyek fedélzetén 250 ezer francia állampolgárt szállított haza biztonságban.

Az év során az Air France a 2019-es szinthez képest 58,7 százalékkal kevesebb kapacitást tudott csak felkínálni. Az utolsó negyedévben az Air France biztosította a második legtöbb, naponta átlagosan mintegy 300 járatot Európában. A járattörlések miatt hárommillió utasnak térítette vissza a jegyek árát összesen 1,7 milliárd euró értékben.

A rendkívüli helyzet miatt a társaság bevezette az Air France Protect programot. Ennek keretében minden repülőjegy foglalási osztálytól függetlenül bármikor módosítható, ára teljes egészében visszaigényelhető. Az Allianz Travellel közösen olyan utasbiztosítás áll rendelkezésre, amely a koronavírus-járvány hatásaira is kiterjed. A fedélzeten is szigorú egészségügyi intézkedéseket vezetett be a vállalat, amely a Skytrax-től négycsillagos Covid-biztonsági értékelést kapott.

A gazdaság működőképességének megőrzése érdekében az Air France minden áruszállító kapacitását bevetette, és újdonságként utasszállító járatokat is bevont a feladatba. Cargo géppel 557, utasszállítóval pedig további 1850 járat indult el. Az Air France 2020-ban 376 ezer tonna árut szállított.

A légitársaság hárommillió utasnak térítette vissza a jegyek árát 2020-ban

Fotó: Air France

Ezzel együtt az Air France jelentős veszteségeket könyvelt el 2020-ban; ahogy azt múlt héten megírtuk, az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a francia állam feltőkésítse a légitársaságot, amelynek így 30 százalékos részesedéssel a legfőbb részvényese lett.

Az Air France tájékoztatása szerint a légitársaság számára ebben a helyzetben is kiemelten fontos volt a fenntarthatóság, a légitársaság olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek tovább csökkentették a repülés környezeti lábnyomát. A pontosabb üzemanyag-tervezést és környezettudatosságot szem előtt tartó pilótaeljárások okán a forgalomcsökkenésből adódó visszaesésen felül további 400 ezer tonnával mérséklődött a társaság szén-dioxid-kibocsátása. A flottában 16 új generációs repülőgép volt az év végén, mivel folytatódott, és idén is folytatódik az Airbus A350-esek átvétele.