Drónok miatt késett huszonegy járat Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2019. október 16. 16:31

Teljes repülőtérzárat kellett elrendelni hétfőn és kedden az esti órákban, miután drónok repültek be a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területére. Összesen 21 járatot érintettek az incidensek.

Nagy Britanniában már olyan sok problémát okoznak a drónok, hogy megszigorították a rájuk vonatkozó szabályozást. A 250 grammnál nagyobb súlyú drónok tulajdonosainak regisztráltatniuk kell magukat és drónjukat a brit polgári repülésügyi hatóságnál, és vizsgán is számot kell adniuk arról, hogy tisztában vannak-e a drónok üzemeltetésének biztonsági előírásaival.

A probléma megjelent nálunk is:

először 2019. október 14-én, hétfőn, 23 percre kellett felfüggeszteni a forgalmat drónészlelés miatt, másnap, október 15-én több, mint egy órán át tartózkodott két pilóta nélküli légi jármű a budapesti repülőtér légterében.

Emiatt bizonyos időszakokra részlegesen, 30 percre pedig teljesen fel kellett függeszteni a forgalmat a légikikötő üzemeltetőjének, illetve a légiforgalmi irányításnak.

A repülőteret csak akkor lehetett újra megnyitni a le- és felszálló forgalom előtt, amikor az üzemeltető, a toronyirányítás és a hatóságok is megbizonyosodtak arról, hogy megszűnt a dróntevékenység okozta repülésbiztonsági kockázat.

Hétfőn három, kedden pedig öt érkező gépnek kellett megszakítania a repülőtér megközelítését a drónok miatt

Fotó: pixabay.com

A drónok a repülőtér több területét érintve a futópályákat és az irányítótornyot is megközelítették, a levegőben, szándékosan zavarták és veszélyeztették a légi közlekedést.

A HungaroControl tájékoztatása szerint hétfőn három, kedden pedig öt érkező gépnek kellett megszakítania a repülőtér megközelítését, ezeket a járatokat a légiforgalmi irányítók várakozó légtérbe irányították.

A léginavigációs szolgáltató munkatársai csak hosszú várakoztatás után tudták biztonságosan le- és felszállítani a repülőgépeket. A súlyos incidensek az induló járatokat is érintették mindkét este.

A repülőtér lezárásai miatt összesen 21 járat késett.

A HungaroControl idén januárban hívta fel a figyelmet az egyre gyakoribb szabálysértő drónreptetésre, mivel már 2018-ban is több mint egy tucat repülőgép személyzete jelezte a légiforgalmi irányításnak, hogy repülés közben drónt láttak a magyar légtérben.

A drónok mellett a lézerezés is egyre gyakrabban okoz problémát Ferihegyen a le- és felszálló repülőgépeknek.

Kapcsolódó cikkek