Dubaiban robotok mentik az életeket a strandokon

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 22. 16:28

Az önkormányzat robotokkal akarja megmenteni a bajban lévők életét a szabadstrandokon – ezzel a kezdeményezéssel Dubai az első a Közel-Keleten.

A robot, ami 35 km/órás sebességet is elérhet, vagyis nagyjából 12-szer gyorsabb, mint egy ember, távirányítóval működik. Nagyjából 125 cm magas és több mint 130 km-nyi távolságot is meg tud tenni.

A robotokat úgy készítették, hogy a legrosszabb időjárási viszonyoknak is ellenálljanak. Akár hatalmas hullámok vagy viharos körülmények között is bevethetők, amikor egy emberi életmentőnek nehezebb véghezvinni a mentési teendőket. Egy robot egyszerre négy vagy öt embert is menteni tud.

A robot 11 kg-ot nyom és újrahasznosítható elemekből nyeri az energiát. Amikor az elemeit teljesen feltöltötték, akkor 30 mentési munkálatot tud véghezvinni. 45-90 percbe telik az elemeinek feltöltése. Az életmentők a robotokat akár vízbefulladás megakadályozásakor is bevethetik, de hajók és jetski-k mentésére is alkalmasak.

 

Alya Al Harmoudi, Dubai környezetvédelmi részlegének igazgatója elmondta az újítást azért vezették be, mert az önkormányzat kiemelt hangsúlyt helyez a strandolók biztonságára.

„A kezdeményezés egybevág a dubaji kormány politikájával, miszerint tartanunk kell a lépést a legmodernebb technológiákkal és innovációkkal, miközben természetesen biztosítjuk az összes követelményt és ügyelünk minden előkészületre, hogy fejlesszük a mentési folyamatokat Dubai szabadstrandjain."